Sanitas renunţă la proteste: salariile angajaţilor din sănătate şi asistenţă socială vor creşte cu 100 lei din ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Peste 10.000 de angajaţi din sistemul medical afiliaţi la Sanitas au ieşit în stradă anul trecut
Peste 10.000 de angajaţi din sistemul medical afiliaţi la Sanitas au ieşit în stradă anul trecut

Federaţia Sanitas a renunţat la protestele anunţate, după ce Guvernul le-a promis sindicaliştilor că din ianuarie 2015 vor fi majorate cu 100 de lei salariile tuturor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială, nu doar cele sub plafonul de 1.500 de lei, aşa cum se discutase iniţial în iunie, la MFP. Sindicaliştii anunţaseră ample proteste de stradă săptămâna aceasta.

Prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, a declarat pentru Mediafax că, în cadrul discuţiilor pe care sindicaliştii le-au avut, miercuri, cu premierul Victor Ponta, s-a stabilit ca salariile pentru angajaţii din sistemul sanitar şi cei din asistenţă socială să fie majorate cu 100 de lei, din 1 ianuarie 2015.

Sepi a precizat că Guvernul s-a angajat de asemenea să finalizeze în 30 de zile negocierile privind contractul colectiv de muncă în domeniul sanitar şi să înceapă discuţii pentru eliminarea problemelor apărute în aplicarea Legii privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice.

Sindicaliştii au mai cerut extinderea numărului de unităţi care să intre în contractul colectiv de muncă din asistenţă socială.

Ameninţări cu proteste de stradă

În urmă cu o săptămână, Federaţia Sanitas a anunţat că personalul medical va ieşi miercuri (ieri - n.r.) în stradă, dacă Guvernul nu găseşte soluţii pentru majorarea cu 100 de lei a salariilor angajaţilor din sănătate şi din asistenţă socială, ameninţând că în caz contrar sindicaliştii vor picheta sediul Executivului, iar în 12 noiembrie vor organiza un protest de amploare.

Astfel, sindicaliştii solicită creşterea salariilor cu 100 de lei brut pentru toţi salariaţii din sistemul sanitar şi din asistenţă socială, începând din 1 noiembrie 2014, şi aplicarea prevederilor Legii 284/2010, începând din 1 ianuarie 2015.

Revendicările cadrelor medicale din 2013

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat în noiembrie 2013 la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate.

Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului.

Printre revendicările Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate se numărau, pe lângă solicitările legate de salarizare, acordarea unui procent de minimum 6% din PIB pentru Sănătate, o legislaţie care să garanteze independenţa profesională, anularea transformării spitalelor în societăţi comerciale precum şi majorarea salariilor medicilor rezidenţi. La începutul acestui an, guvernul a decis să acorde burse medicilor rezidenţi care aveau leafa sub 3.000 de lei.

Angajaţii din sistemul sanitar au fost, în intervalul 14 - 16 octombrie 2013, în grevă japoneză. În total, peste 14.000 de medici şi 50.000 de asistenţi medicali au plecat din România de când s-au deschis graniţele Uniunii Europene.

Pe aceeaşi temă:

Grevă generală în sănătate pe termen nelimitat, începând cu 28 noiembrie

Salariaţii din Sănătate vor face grevă generală pe termen nelimitat începând cu data de 28 noiembrie. Anunţul a fost făcut de Marius Sepi, vicepreşedintele sindicatului Sanitas, care a avut miercuri o întâlnire cu ministrul Bugetului, Liviu Voinea, şi cu secretarul de stat Gheorghe Gherghina.

70.000 de semnături au fost strânse pentru declanşarea grevei generale în Sănătate. Profesorul Astărăstoae: s-ar putea să nu ajungem la grevă!

Angajaţii din sănătate au strâns deja peste 70.000 de semnături prin care sunt de acord cu declanşarea grevei generale, în condiţiile în care negocierile care se vor purta cu reprezentanţii ministerelor Sănătăţii, Muncii şi Finanţelor vor eşua, din nou.

FOTO 10.000 de medici şi asistenţi au protestat sâmbătă în Capitală. Susţinuţi de medici renumiţi aceştia au scandat: „Vreau să lucrez în România”

Peste 10.000 de cadre medicale, printre care s-au numărat şi renumiţii chirurgi Gheorghe Burnei şi Ioan Lascăr, au participat sâmbătă la „Marşul tăcerii”, o manifestare fără precedent în rândul angajaţilor din sistemul de sănătate. Medici, asistenţi medicali, farmacişti, stomatologi şi studenţi au format un cordon uman de câţiva kilometri şi au depus coroane în faţa Parlamentului. Următorul pas stabilit de aceştia este greva generală.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite