SANITAS avertizează autorităţile că „tragedia de la Spitalul Judeţean Neamţ se poate repeta în oricare alt spital din România!”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
SANITAS transmite, după incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ, că este momentul în care trebuie să ceară autorităţilor o reformă a sistemului sanitar Foto: ISU
SANITAS transmite, după incendiul de la Spitalul Judeţean Neamţ, că este momentul în care trebuie să ceară autorităţilor o reformă a sistemului sanitar Foto: ISU

Federaţia SANITAS din România a transmis, luni, un mesaj în care îşi arată solidaritatea faţă de medicii de la Spitalul Judeţean de Urgenţă Neamţ „care au trecut prin tragedia incendiului de la secţia de ATI şi care, într-un act firesc de responsabilitate profesională, au făcut tot ceea ce era posibil pentru salvarea pacienţilor”. În acelaşi timp, atrage atenţia că situaţii similare pot avea loc oricând în alte instituţii sanitare din România.

Astfel Federaţia SANITAS atrage atenţia că lipsa echipamentelor medicale adecvate, infrastructura tehnică veche, care nu funcţionează în parametri normali şi suprasolicitarea personalului medical existent ar putea duce oricând la situaţii similare şi în alte instituţii sanitare din România, conform unui comunicat transmis de Federaţia Sanitas.

„Constatăm încă o dată, din păcate, că autorităţile acceptă să discute despre problemele reale şi grave ale sistemului de sănătate numai atunci când au loc astfel de tragedii, iar după trecerea efectului emoţional, „uită” de ele şi nu îşi reevaluează priorităţile politice pentru acest domeniu„ precizează Organizaţia sindicală din domeniul sanitar, conform sursei citate.

De asemena, SANITAS transmite că este momentul în care medicii trebuie să ceară autorităţilor o reformă a sistemului sanitar: „SANITAS atrage atenţia colegilor din sănătate că este momentul în care trebuie să ne unim vocile pentru a cere autorităţilor să se trezească la realitate şi să facă ceea ce este absolut necesar pentru funcţionarea normală a acestui domeniu. Altfel, prin tăcerea noastră, riscăm să devenim „complicii” guvernanţilor la distrugerea sistemului medical public din România! Iar vocea unică trebuie să depăşească limitele domeniului medical. Cerem societăţii civile să vină alături de noi în tot acest demers, pentru că Sănătatea românească trebuie, ea însăşi, să fie vindecată. Apelăm la organizaţiile sindicale, cele profesionale, la asociaţiile de pacienţi şi alte organizaţii cu activitate în domeniu. În acest moment, sistemul public de sănătate este bolnav cronic, iar perspectivele de însănătoşire sunt minime, dacă nu îi vom obliga pe cei care răspund de managementul lui la toate nivelurile să adopte o politică coerentă de înnoire a acestuia„ potrivit comunicatului transmis.

SANITAS trensmite că prinipalele probleme ale sistemului medical românesc ar fi:

  • „managementul defectuos şi lipsa de coordonare a autorităţilor care răspund de buna funcţionare a sistemului de sănătate,
  • uzura fizică şi morală avansată a infrastructurii tehnice,
  • lipsa de resursă umană calificată din instituţiile sanitare,
  • interesul scăzut pentru sănătatea şi securitatea angajaţilor la locul de muncă,
  • lipsa dotărilor medicale,
  • formalismul şi superficialitatea cu care sunt tratate instructajele periodice,
  • respectarea protocoalelor şi a procedurilor interne,
  • insuficienţa materialelor şi echipamentelor medicale şi de protecţie.”

De asemena, Federaţia SANITAS din România anunţă că întrerupe protestele planificate, „iar mâine, 17 noiembrie 2020, ora 11.00 se va afla în Piaţa Victoriei într-o acţiune a tăcerii, a doliului, a respectului faţă de toate victimele de până acum ale sistemului sanitar românesc aflat în paragină, fie că sunt pacienţi ce nu au mai putut fi salvaţi, fie că sunt salariaţi din sistem care au pierdut lupta pentru supravieţuire! Acţiunea va fi una care condamnă total indiferenţa şi inconştienţa autorităţilor care sunt responsabile de managementul instituţiilor de sănătate din România. Va fi o reacţie publică de nemulţumire totală faţă de lipsa unei strategii naţionale reale şi coerente de reformare a sistemului de sănătate.” potrivit sursei citate.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite