Salvaţi Copiii: Sărăcia este un lanţ care poate fi rupt prin educaţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Comisia Europeană face recomandări privind sistemele de protecţie socială FOTO: Adevărul
Comisia Europeană face recomandări privind sistemele de protecţie socială FOTO: Adevărul

Comisia Europeană (CE) le-a propus statelor membre să acorde o mai mare importanţă sistemelor de protecţie socială, formulând şi o serie de propuneri pentru combaterea sărăciei infantile. Conform organizaţiei Salvaţi Copiii, sărăcia închide porţile către educaţie şi sănătate.

“Potrivit Comisiei Europene, în marea majoritate a ţărilor din Uniunea Europeană, copiii sunt mai expuşi riscului sărăciei sau excluderii sociale în raport cu populaţia ca întreg. Copiii care cresc în sărăcie sau care sunt excluşi social au şanse mai puţine să obţină succesul la şcoală şi să-şi dezvolte mai târziu întregul potenţial. Cheia este în prevenire şi în fracturarea acestei transmiteri a defavorizării de la o generaţie la asta. Sărăcia este un lanţ care trebuie şi poate fi rupt prin educaţie, prin participare socială activă, prin informare”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Preşedinte Executiv Salvaţi Copiii România.

Metode prin care poate fi combătută sărăcia infantilă

În ceea ce priveşte lupta contra sărăciei infantile, Comisia Europeană propune o politică integrată de investiţii sociale în favoarea copiilor. Potrivit oficialilor europeni, fenomenul sărăciei şi al excluziunii sociale ar putea fi estompat prin luarea unor măsuri.

În primul rând, oficialii aduc în discuţie adaptarea sistemelor de protecţie socială la nevoile persoanelor care trec prin etape critice ale vieţii lor. Mai precis, trebuie luate măsuri suplimentare pentru a reduce riscul de excluziune socială. Aşa ar putea fi evitate costurile sociale mai mari în viitor.

De asemenea, politicile ar trebui simplificate şi mai bine orientate. Conform europenilor, unele ţări au rezultate mai bune decât altele în domeniul social, cu toate că dispun de bugete similare sau mai mici.

În plus, strategiile de incluziune din statele membre ar putea fi modernizate, în aşa fel încât să fie prevenit abandonul şcolar timpuriu, educaţia să fie de bună calitate, iar tinerii să fie sprijiniţi în a-şi găsi un loc de muncă.

CE: Sistemele de protecţie socială trebuie modernizate  

Comisia Europeană militează pentru o utilizare mai eficientă şi mai rentabilă a bugetelor sociale. În acest sens, forul european va formula şi recomandări specifice fiecărui stat membru în parte.

În cursul zilei de ieri, comisarul european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune socială declara că investiţiile sociale sunt esenţiale dacă dorim să ieşim din criză mai puternici, mai solidari şi mai competitivi.

"În limita constrângerilor bugetare actuale, statele membre trebuie să-şi orienteze investiţiile către capitalul uman şi coeziunea socială. Acest lucru este foarte important dacă dorim să realizăm progrese reale în ceea ce priveşte atingerea obiectivelor din strategia Europa 2020. Investiţiile sociale realizate astăzi ajută statele membre să evite plata unei facturi financiare şi sociale mult mai mari mâine”, a explicat László Andor.

Un copil român din patru trăieşte într-o familie săracă

Potrivit unui raport al UNICEF, intitulat "Măsurarea sărăciei în rândul copiilor în ţările dezvoltate", un copil român din patru trăieşte într-o familie aflată sub pragul naţional al sărăciei.

În urma analizei efectuate în 35 de ţări ale UE şi OECD, ţara noastră s-a plasat pe primul loc în topul sărăciei copiilor, fiind urmată de SUA, Letonia, Bulgaria şi Spania. Potrivit autorilor raportului, rata de sărăcie în rândul copiilor este indicatorul cel mai important al unei societăţi, pentru că ilustrează cât de bine sunt apăraţi cei mai vulnerabili cetăţeni.

72,6% dintre copiii din România nu au două sau mai multe dintre produsele considerate de bază în ţările dezvoltate: trei mese pe zi, cărţi, bani pentru excursii cu şcoala sau două perechi de pantofi.
 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite