Românii, încurajaţi să raporteze reacţiile adverse la medicamente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Românii sunt încurajaţi să raporteze reacţiile adverse la medicamente în cadrul unei campanii derulate de Agenţia Naţională a Medicamentului. Dacă anul trecut se atrăgea atenţia asupra faptului că şi medicamentele ce se dau fără prescripţie medicală pot avea efecte negative asupra sănătăţii, anul acesta campania are în vedere raportarea efectelor adverse la medicamentele administrate copiilor şi femeilor gravide.

„Este esenţial să se înţeleagă că nu orice merge la adult se poate administra şi la copil. Este nevoie de atenţie foarte mare, trebuie citit prospectul şi medicilor li se atrage atenţia, prin intermediul campaniei, să se gândească foarte bine dacă medicamentul respectiv este adecvat pacientului, fie că e vorba de copil sau de o femeie gravidă”, a explicat, pentru „Adevărul”, farmacistul Anca Crupariu, purtătorul de cuvânt al ANMDM. 

Dureri de cap şi stări de rău 

Potrivit acesteia, este important ca riscurile asociate cu utilizarea medicamentelor să fie înţelese de către profesioniştii din domeniul sănătăţii şi ele să fie comunicate pacienţilor. 

„Posibilele reacţii adverse pot varia de la dureri de cap sau stomac până la simptome asemănătoare gripei sau o oarecare stare de rău, iar raportarea acestora  poate veni în sprijinul autorităţilor de reglementare din domeniul medicamentului pentru monitorizarea utilizării în condiţii de siguranţă a medicamentelor aflate pe piaţă şi luarea de măsuri adecvate pentru prevenirea efectelor nocive”, spune Anca Crupariu. 

România se confruntă însă cu o problemă majoră din prisma raportării efectelor secundare la medicamente. Prea puţini sunt cei care le raportează, deşi instrumente există, aflate inclusiv la îndemâna pacienţilor. „Raportările sunt validate de un grup de specialişti, după nişte criterii bine stabilite, iar reacţiile adverse grave sunt transmise într-o bază de date a Uniunii Europene”, a declarat Crupariu. 

Ce e o reacţie adversă la medicamente

Concret, o reacţie adversă se defineşte ca un răspuns nedorit, determinat de un medicament, fiind considerate adverse şi efectele care apar după supradozaj, utilizare greşită, abuz şi erorile de medicaţie. În prospect sunt prezentate informaţiile pentru utilizator, care trebuie să se obişnuiască să citească prospectul înainte de a lua un medicament. 

Chiar dacă România raportează puţin faţă de alte state europene, există totuşi o tendinţă în creştere de raportare a efectelor adverse la medicamente, apreciază specialiştii. Dacă în 2004 erau raportate 280 de reacţii adverse la nivel naţional, ultimele cifre notează că numărul reacţiilor adverse raportate de români este de 2050. Asta în condiţiile în care în Franţa sau în Marea Britanie se raportează anual 40.000 de reacţii adverse nu doar de către medici, ci şi direct de pacienţi, către autorităţile sau companiile deţinătorare de autorizaţii de punere pe piaţă (APP).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite