România se pregăteşte să vândă  vaccinurile AstraZeneca nefolosite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vaccin AstraZeneca / FOTO Arhivă
Vaccin AstraZeneca / FOTO Arhivă

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a anunţat că România pregăteşte un „mecanism de revânzare sau de donaţie” a vaccinurilor produse de AstraZeneca nefolosite, după scăderea masivă a cererii populaţiei pentru acest ser.

„Adresabilitatea pentru acest vaccin a scăzut foarte mult, este cumva un trend care se regăseşte la nivel european. Tocmai de aceea, la nivel european se pregăteşte un mecanism, pe de o parte de donaţie prin mecanismul COVAX, sau de revânzare către state terţe. Inclusiv în România se pregăteşte acest mecanism de revânzare sau de donaţie şi e foarte probabil că aşa se va întâmpla, vor fi o parte donate, o parte revândute”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, duminică, la Digi24.

Anunţul vine în contextul unei reticenţe generalizate a populaţiei la nivel european faţă de vaccinul AstraZeneca, după suspendarea vaccinări cu acest ser de către mai multe state europene de teama unor posibile efecte secundare.

Duminică, o nouă tranşă de vaccinuri produse de AstraZeneca a intrat în ţară. Până în prezent, România a primit 2.438.800 doze de vaccin produse de compania farmaceutică AstraZeneca, iar începând cu data de 15 februarie, 792.026 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.

România a donat deja Republicii Moldova peste 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca.

Conform informaţiilor Digi24, cadrul legal necesar pentru revânzarea vaccinurilor AstraZeneca pe piaţa externă va fi adoptat în următoarea şedinţă de guvern. Conform reglementărilor europene, acesta nu poate fi vândut în vederea obţinerii de profit.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite