România: măsuri drastice împotriva noului coronavirus. Cum sunt afectate şcoala, sportul şi concertele în următoarea perioadă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Autorităţile anunţă măsuri drastice anti-COVID19 FOTO Inquam Photos/ Virgil Simionescu
Autorităţile anunţă măsuri drastice anti-COVID19 FOTO Inquam Photos/ Virgil Simionescu

Activităţile publice sau private care implică mai mult de 1.000 de persoane sunt interzise, a anunţat ieri secretarul de stat Raed Arafat. Duminică, autorităţile au confirmat încă două cazuri de infectare: o femeie de 42 de ani din Capitală şi una de 70 de ani din Mureş, numărul persoanelor infectate ajungând la 15.

Autorităţile române au prezentat ieri o serie de măsuri care se impun până pe 31 martie şi sunt menite să reducă riscul de infectare cu COVID-19 pe teritoriul ţării. 

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) a anunţat ieri o serie de măsuri împotriva epidemiei de coronavirus în România, în contextul noilor cazuri apărute. Astfel, până la 31 martie se aplică obligatoriu următoarele măsuri:  (1) se interzic activităţile ce includ mai mult de 1.000 de persoane, iar activităţile cu mai puţin de 1.000 de persoane se aprobă cu acordul Direcţiilor de Sănătate Publică (DSP), după ce vor fi analizate de la caz la caz, în funcţie de o listă de criterii; (2) unităţile şcolare în care vor fi raportate cazuri de coronavirus se închid, iar măsura se aplică pentru 14 zile; (3) se interzic vizitele aparţinătorilor în spitale; (4) stagiile de practică în spitale pentru studenţii la Medicină sunt sistate, expecţie făcând studenţii voluntari; (5) s-au aprobat criteriile de suspendare a cursurilor în şcoli, în contextul cazurilor de coronavirus, criteriile nefiind strict de ordin medical, ci ţin cont şi de contextul social; (6) nu se vor emite certificate medicale care să ateste lipsa infectării cu coronavirus. Măsurile se pot prelungi şi după 31 martie, în funcţie de evoluţia la nivel european şi mondial. 

La rândul său, secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Horaţiu Moldovan, a anunţat bilanţul în ceea ce priveşte cazurile de coronavirus conform căruia ieri, în ţară, erau 15 persoane în carantină instituţionalizată şi 12.734 de persoane aflate în autoizolare la domiciliu. Demnitarul a mai precizat că „un număr foarte mic” de persoane au primit amenzi între 10.000 şi 20.000 de lei după ce nu au declarat autorităţilor române că revin în ţară din zone afectate de noul coronavirus. 

 Măsurile luate sunt vitale pentru a diminua riscul COVID-19

Măsurile impuse ieri de către autorităţi sunt măsuri normale, în contextul în care situaţia evoluează dinamic, spun specialiştii. „Aceste măsuri de prevenire sunt cele mai indicate din moment ce lucrurile rămân imprevizibile. Acest prag institutit, al interzicerii tuturor adunărilor de peste 1.000 de persoane, este o măsură instituită şi de alte state europene, însă este posibil ca multe alte evenimente care nu ating acest prag să fie anulate. Indicaţia este ca acestea să aibă loc doar cu autorizaţia espresă a Direcţiilor de Sănătate Publică Judeţene, care au rolul să facă verificări şi să evalueze riscurile aferente. Indicaţia este de a evita orice adunări publice, vorbim de mijloace de transport în comun, metrou sau autobuze şi de a respecta măsurile de igienă personală”, este de păre Adrian Marinescu, medic infecţionist de la spitalul Matei Balş. 

La rândul său, medicul Gabriel Diaconu face apel la populaţie să sprijine sistemul medical, în contextul răspânirii infecţiei cu COVID-19 şi subliniază că respectarea regulilor de igienă şi furnizarea de informaţii corecte autorităţilor poate ajuta la limitarea efectelor. „Acesta nu este un exerciţiu. Este scenariul real. Sprijiniţi sistemul medical. Fiţi fiecare în parte responsabil. Păstraţi regulile de igienă. Şi chiar dacă nu aveţi simptome, dacă aţi fost în contact cu oricare persoană suspectă de coronaviroză, indiferent dacă a fost sau nu testată pozitiv, informaţi autoritatea sanitară şi rămâneţi acasă pentru minim 10 – 14 zile”, recomandă medicul. 

Educaţia îşi ia măsuri preventive 

Şi sistemul de învăţământ este în alertă. Universitatea de Medicină ”Carol Davila” din Bucureşti a decis ieri suspendarea cursurilor, practicii şi examenelor, până în 31 martie, pentru a reduce infectarea cu noul coronavirus pe teritorul ţării. Tot ieri, ministrul Educaţiei a precizat că nu a luat în calcul momentan suspendarea sau închiderea unităţilor de învăţământ sau a universităţilor. Monica Anisie face însă un apel la autorităţile locale să doteze şcolile cu săpun şi dezinfectant. „Nu am luat în calcul suspendarea sau închiderea unităţilor de învăţământ sau a universităţilor pentru că în afara cazurilor de la Timişoara nu avem niciun alt caz confirmat” a declarat Anisie. Aceasta a precizat că trei elevi din Timiş şi un elev din Hunedoara au fost confirmaţi ca fiind infectaţi cu COVID-19.

În plus, premierul interimar a făcut un apel la responsabilitate şi a spus că autorităţile nu vor putea gestiona situaţia dacă virusul se va răspândi rapid în ţară. „Dacă va creşte numărul celor în carantină la 70-80-100 de mii va fi extrem de dificil, pentru că nu vom avea suficiente resurse umane”, a spus acesta. „Încă din momentele în care s-a văzut dimensiunea epidemiei, am rugat românii din regiunile afectate să evite orice deplasare care nu este necesară, pentru că, la urma urmei, nu fac altceva decât să-şi pună în pericol membrii familiei, să-şi pună în pericol prietenii”, a declarat Ludovic Orban. Referitor la acţiunile de prevenire şi combatere a coronavirusului, acesta a spus că principalul element pe care el contează este „responsabilitatea cetăţeanului".

Metrorex, apel către companiile din nordul Capitalei

Reprezentanţii Metrorex au făcut un apel către companiile din Capitală, în special cele situate în nordul oraşului şi care sunt deservite de magistrala 2, cea mai aglomerată magistrală, să-şi flexibilizeze programul pentru a reduce gradul de aglomeraţie. „Noi circulăm cu întreaba flotă şi în această situaţie încercăm să venim cu un set de măsuri suplimentare. Ar fi de ajutor dacă companiile, în special cele din nordul Capitalei, şi-ar regândi programul astfel încât să poată fi redus gradul de aglomeraţie pe magistrala 2 ce deserveşte zona Pipera. Noi nu putem să restricţionăm accesul cetăţenilor în staţiile de metrou. Vorbim de un flux de până la 18.000 de călători în mediu per staţie zilnic”, a declarat Mariana Miclăuş, reprezentanta Metrorex. 

Directorul STB, Andrei Creci, a declarat că gradul de pericol la mijloacele de transport în comun din Capitală nu este la fel de ridicat ca la metrou, dar a recomandat „plimbarea pe jos” acolo unde distanţele nu sunt mari. „Situaţia e diferită faţă de Metrorex. Acolo pericolul mare este mai mult în staţii, decât în vagoane. La noi nu este cazul, dar da. Recomand, totuşi, acolo unde nu este absolut necesar, câteodată şi plimbarea pe jos face mai bine decât să ne înghesuim. Mijloacele noastre de transport nu au gradul de ocupare atât de mare, în aceste zile, decât la primele ore ale dimineţii, pe anumite linii”, a declarat directorul STB.

Sportul românesc, cultura şi divertismentul, afectate de măsurile anti COVID-19

Primele măsuri au fost implementate la fotbal, acolo unde Liga Profesionistă a decis ca toate meciurile din Liga 1 să se dispute fără spectatori, începând cu partidele de ieri, FCSB - CS U Craiova şi Chindia Târgovişte - Sepsi Sf. Gheorghe. În total, 18 meciuri din etapele 2, 3 şi 4 ale play-off-ului şi play-out-ului, printre care şi duelul de la Cluj dintre CFR şi FCSB (15 martie), se vor disputa fără spectatori până pe 23 martie, când Liga 1 intră în pauză pentru duelul naţionalei României cu Islanda, decisiv pentru calificarea la Euro2020. În plus, Federaţia a anunţat că a oprit vânzarea de bilete pentru meciul U21, România - Danemarca, din preliminariile Euro2021 (31 martie, Craiova, care va marca debutul lui Adrian Mutu pe banca „tricolorilor“). 

Handbalul a primit şi el o lovitură majoră. S-a sistat vânzarea de bilete pentru deby-ul CSM Bucureşti - SCM Râmnicu Vâlcea - o adevărată finală pentru stabilirea campioanei de la feminin (de miercuri, 11 martie, din Polivalenta din capitală), dar şi pentru super-duelul de la masculin, din optimile Ligii Campionilor, dintre Dinamo şi PSG - cel mai bogat club din handbalul masculin (22 martie, Sala Dinamo).  

Imagine indisponibilă

FOTO Inquam Photos / Octav Ganea 

Nici cultura nu este ocolită de COVID-19. Salonul de Carte Bookfest Timişoara, care urma să aibă loc între 12 şi 15 martie, şi toate evenimentele organizate la Sala Palatului luna aceasta au fost anulate. Concertul sold-out al trupei Boney M., programat ieri la Sala Palatului, a fost reprogramat pentru data de 20 septembrie, iar biletele rămân valabile. De asemenea, la Sala Palatului, care are o capacitate de 4.000 de locuri, urma să aibă loc azi Gala Stelelor Baletului Rus cu participarea a zece dintre cei mai mari balerini de la celebrele teatre Bolşoi Moscova şi Mariinsky Sankt Petersburg. Grupul Pink Martini urma să concerteze la Sala Palatului pe 30 martie. 

Concertele susţinute de Richard Clayderman la Ateneul Român, în 14 şi 15 martie, nu vor fi însă afectate, sala având 850 de locuri.

Ion Caramitru, directorul Teatrului Naţional Bucureşti, a afirmat că nu a primit nicio înştiinţare oficială, precizând totodată că cea mai mare sală a instituţiei are 940 de locuri. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite