Prognoza meteo, la un click distanţă. Aplicaţia de pe telefon care te fereşte de vremea rea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Veste bună pentru cei care vor să fie informaţi rapid despre schimbările vremii.Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a lansat, miercuri, o aplicaţie care îţi dă prognoza şi alertele meteo direct pe telefonul mobil.

Partea proastă este că aplicaţia Inovagria Meteo, al cărui dezvoltator este SIVECO România, este gratuită doar până săptămâna viitoare. Ulterior, cei care vor să primească pe telefon informaţiile meteo trebuie să plătească un abonament anual de 9,95 euro, adică circa 4 lei pe lună.

Aplicaţia este disponibilă, de miercuri, pe Google Play. După ce o descarcă pe telefon, utilizatorii trebuie să-şi facă un cont, cu parolă, după care pot obţine informaţiile dorite.

Concret, Inovagria Meteo oferă utilizatorilor prognoza meteo pe 24 de ore, prognoza pe regiuni – pe trei zile, avertizări meteo generale  şi de tip now-casting, dar şi istoricul prognozelor, cu datele medii multianuale din perioada 1981-2010. Informaţiile sunt furnizate în timp util de cele 160 de staţii meteo care formează reţeaua ANM.

Ajutor pentru agricultură

Inovagria Meteo îşi demostrează însă cu adevărat utilitatea pentru agricultori.
Cu ajutorul acestei aplicaţii, spun meteorologii, fermierii vor putea să îşi planifice eficient activitatea agricolă şi să ia deciziile corecte pentru protejarea producţie agricole. Aceştia vor avea posibilitatea de a cunoaşte în orice moment starea vremii, presiunea atmosferică, umiditatea aerului şi a solului, viteza vântului sau rezerva de apă din sol la nivel de localitate. Având aceste informaţii la zi fermierii vor şti când să scoată utilajele pe câmp, când să irige, când să protejeze culturile de arşiţă sau îngheţ şi când să-şi planifice lucrările de semănat astfel încât să evite îngheţul plantelor.

Astfel, pe aplicaţia ANM este disponibil şi un buletin Agro. Prognoza agrometeorologică săptămânală conţine date privind rezerva sau deficitul de umiditate din sol (pentru grâu de toamnă şi porumb), precum şi fenomenele meteo periculoase pentru agricultură – arşiţă, îngheţ sau ger.

România, sub secetă pedologică

Meteorologii vin cu veşti proaste. ANM a anunţat secetă în cea mai mare parte a ţării. Potrivit măsurătorilor, conţinutul de apă în stratul de sol 0-20 centimetri, se situează în limite scăzute şi deosebit de scăzute.

Astfel, pe terenurile agricole unde se vor menţine deficite de umiditate în sol, „procesele vegetative ale plantelor vor fi stânjenite”, înregistrându-se îngălbenirea sau uscarea prematură a aparatului foliar, precum şi forţări stadiale, izolat fiind posibilă deprecierea stării de vegetaţie, îndeosebi la culturile tardive.
„De asemenea, lucrările de pregătire a patului germinativ în vederea înfiinţării culturilor de toamnă (rapiţă, orz şi grâu) se vor desfăşura cu dificultate”, mai anunţă meteorologii.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite