Prognoza meteo pe două săptămâni: vremea se menţine rece şi ploioasă până la sfârşitul lunii septembrie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vremea se va menţine rece până la sfârşitul săptămânii FOTO Adevărul
Vremea se va menţine rece până la sfârşitul săptămânii FOTO Adevărul

Vremea se va meţine rece în această săptămână când vom avea parte şi de ploi aprope zilnic. Asta reiese din prognoza meteo pe două săptămâni (19 seotembrie – 2 octombrie) emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie. Specialiştii anunţă însă că maximele vor mai creşte de săptămâna viitoare.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Banat

În cea mai mare parte a primei săptămâni vremea va fi rece. Temperatura aerului va fi în scădere, până joi, 22 septembrie, apoi nu se va modifica semnificativ, tendinţa fiind de uşoară creştere, în special la valorile diurne. Vor fi medii ale maximelor de 17....19 grade şi ale minimelor de 7...8 grade, mai ridicate în primele două nopţi când se vor încadra între 9 şi 13 grade. 

Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului va creşte uşor şi treptat, astfel încât regimul termic se va apropia de cel normal la sfârşitul primei luni de toamnă şi început de octombrie. Mediat, pe regiune, sunt de aşteptat temperaturi maxime de 21....22 de grade şi minime de 8....10 grade.

Va ploua, în primele două zile, pe arii extinse, timp în care se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate, cu precădere în zona de deal şi de munte. Apoi ploile vor fi puţine şi în general slabe, iar probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai mare în zilele de 26 şi 29 septembrie.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Crişana

În prima săptămână de prognoză variaţiile termice nu vor fi semnificative. Va predomina o vreme rece, cu medii ale maximelor de 17...18 grade, iar cele ale minimelor de 6...7 grade. Pe parcursul celei de-a doua săptămâni, temperatura aerului va creşte uşor şi treptat, dar numai la sfârşitul acestei luni şi început de octombrie, regimul termic se va normaliza. Media maximelor va fi de 18...20 de grade, iar a minimelor de 7...9 grade.

Va ploua în primele 2 zile, când, pe arii restrânse, se pot cumula cantităţi de apă mai însemnate, apoi ploile, puţine şi slabe, se vor semnala în special în perioada 26...28 septembrie.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Transilvania

Valorile termice se vor situa sub cele ce ar fi specifice perioadei în prima săptămână, cu medii ale maximelor de 16...18 grade şi ale minimelor de 6...7 grade. În cea de-a doua săptămână, odată cu creşterea uşoară şi treptată a temperaturii, regimul termic se va apropia de cel normal pentru sfârşitul lunii septembrie şi început de octombrie, iar mediat pe regiune, acesta se va concretiza în maxime de 18...20 de grade şi minime de 7...9 grade.

Vor fi ploi în primele 2 zile, mai frecvente şi pe arii extinse marţi - 20 septembrie, când vor fi moderate şi însemnate cantitativ, apoi ploile vor fi pe arii restrânse, în general slabe, iar probabilitatea de semnalare a acestora va fi mai mare în zilele de 26 şi 27 septembrie.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Maramureş

În cea mai mare parte a intervalului va fi o vreme mai rece decât în mod obişnuit. Media valorilor maxime va fi de 15...17 grade în prima săptămână şi de 17...19 grade în cea de-a doua. Temperaturile nocturne vor fi în scădere, până joi - 22 septembrie, iar după aceea tendinţa acestora va fi de uşoară creştere. Media minimelor va scădea de la 11 la 5 grade în primele 3 dimineţi; va fi de 5...7 grade până la finalul primei săptămâni, apoi de 7...8 grade. Numai la sfârşitul perioadei de prognoză, regimul termic se va apropia de cel climatologic specific perioadei.

Va ploua în toată regiunea, luni – 19 septembrie şi în cea mai mare parte a nopţii de luni spre marţi, apoi probabilitatea de apariţie a ploilor, slabe şi pe arii restrânse, va fi mai ridicată în zilele de 26 şi 27 septembrie.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Moldova

Valorile termice, atât cele diurne, cât şi cele nocturne, vor fi în scădere până joi, 22 septembrie, apoi vor creşte uşor şi treptat. Pe ansamblul perioadei de prognoză, zilele vor fi mai reci decât în mod obişnuit în această perioadă, cu o medie a maximelor între 15 şi 17 grade, în prima săptămână şi 17...20 de grade în săptămâna a doua. Regimul termic nocturn va fi apropiat de cel climatologic în întreg intervalul, cu o medie a minimelor de 7...9 grade, mai ridicată în primele două dimineţi.

Condiţiile de ploaie vor fi reduse, exceptând zilel de luni şi marţi (19...20 septembrie) când vor fi averse frecvente, însemnate cantitativ şi cu caracter torenţial.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Dobrogea

Temperatura aerului va fi în scădere în primele două zile, apoi valorile diurne vor creşte uşor şi treptat. Valorile nocturne vor creşte pe parcursul celei de-a doua săptămâni. Majoritatea zilelor vor fi mai reci decât în mod obişnuit, în cea mai mare parte a intervalului, cu o medie a maximelor de 17...20 de grade, mai ridicată la început. În cursul nopţilor, vor fi valori apropiate de cele climatologic specifice perioadei, cu o medie a minimelor de 11...13 grade, uşor mai ridicată la începutul intervalului de prognoză.

Va ploua pe parcursul zilei de luni (19 septembrie) şi pe arii restrânse marţi şi joi (20, respectiv 22 septembrie), iar în restul timpului, condiţiile de ploaie vor fi reduse.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Muntenia

Valorile termice diurne vor scădea în primele două zile din intervalul de prognoză, apoi vor creşte uşor şi treptat. Media maximelor, în prima săptămână, va fi de 16...21 de grade, iar în cea de-a doua de 21...22 de grade. Temperaturile din cursul nopţilor vor fi în scădere până la finalul primei săptămâni, apoi vor creşte, iar o nouă scădere, dar uşoară, se prefigurează la începutul lunii octombrie. Media minimelor, în prima parte a intervalului, va fi în scădere de la 16 grade până spre 7 grade, apoi vor fi medii de 7...9 grade. 

Practic, în cea mai mare parte a timpului, la nivel regional, atât zilele cât şi nopţile vor fi mai reci decât în mod obişnuit la sfârşit de septembrie şi început de octombrie.

Va ploua în perioada 19-21 septembrie, important cantitativ şi pe arii extinse. Ulterior, până la sfârşitul intervalului de prognoză, condiţiile de ploaie vor fi reduse.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru Oltenia

Regimul termic se va situa sub cel specific perioadei, în cea mai mare parte a intervalului de prognoză. Temperatura maximă a aerului va fi în scădere până în data de 22 septembrie, apoi nu se va modifica semnificativ, iar către sfârşitul perioadei va creşte uşor şi treptat. Valorile nocturne vor scădea până spre finalul acestei săptămâni, apoi vor marca o creştere, tot uşoară şi treptată. 

Media maximelor, pe întreaga regiune, va fi de la 22 de grade la începutul primei săptămâni, până la 18...19 grade la sfârşitul acesteia şi de 19...21 de grade pe parcursul săptămânii a doua.

Va ploua în primele două zile, când şi cantităţile de apă vor fi mai însemnate, apoi condiţiile de ploaie vor fi din ce în ce mai reduse.

Prognoza meteo pe două săptămâni pentru zona de munte

Regimul termic va fi în scădere până la mijlocul primei săptămâni, apoi va creşte uşor şi treptat. Scăderea, la valorile diurne, va fi de la o medie de 13 grade, în prima zi, până la 5...6 grade în data de 22 septembrie, apoi media maximelor va fi de 6...12 grade. La valorile din cursul nopţilor, scăderea va fi de la o medie de 9 grade la începutul intervalului, până la 0...-1 grad către finalul primei săptămâni, iar creşterea va însemna un regim termic, mediat la scara întregii regiuni, de la 0...-1 grad la începutul perioadei de prognoză, spre 4 grade la sfârşitul acesteia.

Va ploua în perioada 19-21 septembrie, când cantităţile de apă vor fi însemnate, iar la altitudini mai mari, trecător, precipitaţiile vor fi şi sub forma de lapoviţă şi ninsoare. Probabilitatea de apariţie a altor ploi, însă nu pe arii foarte extinse, va fi în creştere în intervalul 25-30 septembrie.

Estimarea este realizată folosind produsele numerice ale Centrului European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia. Sunt prognozate temperaturile maxime şi minime, mediate pentru fiecare regiune a ţării şi adaptate local cu modele statistice şi sunt indicate perioadele cu probabilitatea cea mai ridicată de apariţie a precipitaţiilor.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite