Poluarea ucide mai mult decât COVID-19. Ce spune şeful Gărzii de Mediu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sursa principală de
poluare a aerului rămâne sectorul energetic. foto shutterstock
Sursa principală de poluare a aerului rămâne sectorul energetic. foto shutterstock

„Numărul victimelor în România date de poluare este mai mare decât cel de COVID”, a declarat Comisarul general al Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu. Potrivit OMS, poluarea aerului cauzează 7 milioane de decese în fiecare an.

Poluarea cauzează unu din opt decese din UE în fiecare an, arată şi datele Comisiei Europene, conform hotnews.ro. 

Grupurile cele mai vulnerabile sunt şi cele mai afectate, adâncind şi mai mult inegalităţile. Poluarea provoacă cancer, boli cardiovasculare şi pulmonare, afecţiuni neurologice şi multe altele. De asemenea, este principalul factor care determină pierderea biodiversităţii, ameninţând peste 1 milion din cele circa 8 milioane de specii de plante şi animale ale planetei.

Numai în 2018, 25.000 de decese premature s-au datorat poluării aerului din România, 3.500 dioxidului de azot, iar 730 ozonului. Numărul este în creştere cu 20% faţă de anul 2014.

În anul 2020, au murit 15.767 persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2, potrivit datelor oficiale publicate la 31 decembrie.

Sursa principală de poluare a aerului rămâne sectorul energetic, îndeosebi utilizarea domestică a combustibililor solizi de către gospodării, dar şi traficul are un impact semnificativ.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite