Peste 66% dintre români consideră că Ungaria acţionează pentru dezlipirea Transilvaniei de România. Ţările şi organizaţiile în care au încredere

Peste 66% dintre români consideră că Ungaria acţionează pentru dezlipirea Transilvaniei de România. Ţările şi organizaţiile în care au încredere

Peste 63,6% dintre români consideră că Ungaria se amestecă într-un mod nepermis în treburile interne ale României, iar şi mai mulţi (66,2%) cred că vecinii din Vest acţionează pentru dezlipirea Transilvaniei de România, se arată într-un sondaj realizat de LARICS. Printre organizaţiile şi ţările în care românii au încredere se numără NATO, SUA şi Germania.

43% dintre români cred că ţara noastră este mai în siguranţă de cât oricând în istorie după aderarea la NATO. 37% consideră că maximul de siguranţă a fost atins în perioada războiului rece.
 
Actualul preşedinte al SUA, Joe Biden, este văzut de 68,6% dintre români ca om al păcii, spre  deosebire de Donald Trump, imaginat de mai degrabă ca om al războiului (56,3%). Prin comparaţie, doar 33,3% îl văd pe preşedintele rus, Vladimir Putin, mai degrabă om al păcii, şi doar 37,6% pe cel chinez (Xi Jinping).
În condiţii obişnuite, românii tind să recomande ţării noastre o poziţie precaută în relaţiile internaţionale: 36,6% cred că trebuie să fim la fel de apropiaţi de UE ca şi de SUA; 31,1% cred că alianţa cu UE şi SUA trebuie să nu ne ducă la neînţelegeri cu alte state. 23,6% sunt proeuropeni fermi, 6,9% sunt proamericani fermi.
 
NATO (66,3%) şi SUA (36,9%) sunt văzute ca principalele ajutoare posibile ale României în cazul în care am fi victima unei agresiuni armate. Cei mai mulţi români (73,3%) iau în calcul însă ipoteza că nu ne-ar ajuta nimeni. De reţinut că întrebarea avea răspunsuri multiple, deci totalul procentelor depăşeşte 100%.
Sondajul a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS), în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale (ISPRI), pentru AstraZeneca, DAMEN, Lockheed Martin.
 
Datele au fost culese în perioada 12 aprilie – 23 aprilie 2021, în urma unui chestionar telefonic.
Volumul eşantionului a fost de 1000 persoane şi este reprezentativ pentru populaţia României, neinstituţionalizată, cu vârsta de 18 ani şi peste.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările