Peripeţiile maratonistului român din Cartea Recordurilor care străbate lumea într-un scaun cu rotile acţionat manual

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Stoica, 45 de ani, în faţa Parlamentului European FOTO Arhivă personală
Vasile Stoica, 45 de ani, în faţa Parlamentului European FOTO Arhivă personală

Vasile Stoica, unul dintre cei mai cunoscuţi sportivi cu dizabilităţi din România, ale cărui performanţe au ajuns în Cartea Recordurilor, a încheiat recent o cursă uimitoare. Sportivul de 45 de ani a parcurs 2.000 de kilometri în fotoliul manual rulant în doar 30 de zile, reuşind să ajungă din Lugoj în Strasbourg, la sediul Parlamentului European, unde a transmis mesajele persoanelor cu dizabilităţi din România şi nemulţumirile acestora.

Bărbatul a încheiat astfel proiectul „Europa fără baiere”, reuşind să treacă prin şapte ţări în călătoria sa, care nu a fost lipsită de peripeţii: România, Serbia, Ungaria, Slovacia, Austria, Germania şi Franţa. Misiunea nu a fost deloc simplă date fiind zilele cu temperaturi de peste 40 de grade Celsius, şoferii nervoşi din trafic sau micile probleme de accesibilitate la pensiunile şi motelurile în care s-a cazat. 

„Astăzi este exact o săptămână de când m-am intors. Am reuşit să parcurg mai mulţi kilometri decât mi-am propus iniţial. Am parcurs 1970 de kilometri cu fotoliul rualnt manual, din Lugoj la Strasbourg. Din păcate, nu am reusit să discut cu nimeni din Parlamentul European, însă am lăsat acolo un plic cu mesajele pe care le-am primit de la persoanele cu dizabilităţi pe reţelele sociale. Accesibilizarea şi hibele din legile care se referă la persoanele cu dizabilităţi sunt doar câteva dintre chestiunile care ne nemulţumesc profund, pe lângă faptul că sunt şi probleme legate de pensii şi ajutoare pentru persoanele cu handicap”, a explicat, pentru „Adevărul”, Vasile Stoica. 

„În Ungaria era să fiu lovit de o maşină care a oprit la un metru de mine”

Bărbatul, care este primul paraplegic care a traversat America pe Route 66 şi care are în palmares mai multe recorduri, a precizat că a avut parte de numeroase peripeţii. „M-am bucurat foarte mult când am ieşit din România deoarece toţi te respectă în trafic şi au răbdare. Nu e ca la noi, unde eşti claxonat şi înjurat că încurci circulaţia. În Ungaria era să fiu lovit de o maşină care a oprit la un metru de mine cu scârţâituri de roţi. Eram pe trotuar şi voia să intre în curte şi fiind trafic nu m-a văzut decât în ultimul moment”, a scris sportivul pe pagina sa personală de Facebook. 

A mers singur în călătoria de 30 de zile, dar  a mărturisit că a învăţat să se descurce din ce în ce mai bine, în ciuda faptului că ţările prin care a trecut sunt accesibilizate corespunzător doar într-o oarecare măsură. De altfel, pe lângă faptul că vrea să schimbe mentalitatea oamenilor referitoare la persoanele cu dizabilităţi, Vasile Stoica vrea să lupte pentru accesibilizarea spaţiului urban şi al instituţiilor publice. 

„Pe o scară de la 1 la 10 în privinţa accesibilizării locurilor publice din localităţile prin care am trecut, aş da următoarele punctaje ţărilor prin care am trecut: România = 4, Serbia = 4, Ungaria = 6, Slovacia = 5, Austria = 8, Germania = 9 şi Franţa = 9”, a mai spus lugojeanul, care s-a întors în ţară cu autocarul. 

„Drumul parcurs de Vasile de-a lungul Europei este o dovada extraordinară de voinţă şi tărie de caracter. Efortul lui, care este un exemplu pentru noi, toţi, a fost făcut pentru conştientizarea drepturilor persoaneleor cu dizabilităţi”, a declarat Mihaela Ungureanu, preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Persoanele cu Dizabilităţi.

Performanţe de Cartea Recordurilor

Vasile Stoica s-a născut cu un handicap locomotor dar a început să practice sportul în anul 1992, când era în Franţa. Un an mai târziu a efectuat o călătorie în cărucior, până la Paris, străbătând 3.400 de kilometri în 40 de zile. În 1995 a efectuat Turul Europei în cărucior, apoi în 1998 a efectuat Turul lumii. În 2001 a intrat în Cartea Recordurilor, după ce a parcurs în căruciorul cu rotile 132 de kilometri în 24 de ore.  

După doi ani, în 2003, a străbătut 3.800 de kilometri, în 66 de zile, pe celebra „Route 66” care uneşte Los Angeles de Chicago, iar în 2006 a parcurs 7.375 de kilometri, de la Bucureşti până la Cabo Finisterre – cel mai vestic punct al Spaniei, adică la Capătul Lumii, iar apoi până la Dusseldorf, în Germania.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite