Pacienţii au suspendat demersurile prin care dădeau în judecată statul pentru medicamente noi şi mai eficiente

0
Publicat:
Ultima actualizare:
APCR a suspendat demersurile prin care dădea statul român în judecată FOTO Adevărul
APCR a suspendat demersurile prin care dădea statul român în judecată FOTO Adevărul

Alianţa Pacienţilor Cronici din România (APCR) a suspendat, la începutul lui iulie, orice demers judiciar privind acţionarea în instanţă a instituţiilor publice responsabile, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM) a anunţat că, din toamnă, vor fi introduse 30-40 de molecule noi.

„Având în vedere declaraţia publică a doctorului Marius Savu, preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, din data de 3 iulie, potrivit căreia lista de medicamente compensate va fi reactualizată prin introducerea a 30-40 de molecule noi în această toamnă, Alianţa Pacienţilor Cronici din România suspendă orice demers judiciar privind acţionarea in instanţă a instituţiilor publice responsabile”, arată Cezar Irimia, preşedintele APCR.

Totuşi, organizaţia aşteaptă în acest moment un punct de vedere oficial din partea autorităţilor.

Lista de compensate, mărită cu 40 de medicamente noi

Preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale, Marius Savu, a anunţat, pe 3 iulie, că noua listă de medicamente compensate ar avea, la o primă estimare, între 30 şi 40 de molecule noi, din cele 160 anunţate, pentru că acestea aduc un beneficiu terapeutic semnificativ pentru sănătate, intrarea celorlalte fiind condiţionată de un preţ-benefic.

„Noua listă ar putea intra în vigoare în toamnă, adică intervalul septembrie- noiembrie. După atâţia ani, o lună în plus sau în minus nu va fi cea care va fi esenţială, mai ales că eu cred că introducerea celor 17 molecule care pot fi prescrise începând de astăzi este o soluţie într-o zonă foarte sensibilă. Apoi, vom rezolva şi celelalte probleme severe”, a explicat doctorul Marius Savu, preşedintele Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM).

Cum vor fi evaluate cele 3.000 de medicamente

Medicul a explicat că pentru a evalua toate cele peste 3.000 de medicamente care se regăsesc în lista de compensate şi gratuite va apela la comparatori internaţionali.

„Am folosit în propunerea noastră comparatori internaţionali. Este de fapt o evaluare simplificată, bazându-ne pe experienţa celor care au făcut deja acest lucru. Este o foarte mare parte mecanică, şi nu de creaţie, lucru care, pe de o parte, nu este neapărat cel mai fericit, pentru că lipseşte amprenta românească pe acest lcuru, dar, pe de altă parte, evaluarea va putea merge mult mai repede, luând în considerare rezultatele pe care alţii le-au publicat deja”, a declarat doctorul.

Astfel, în noua listă ar putea intra, într-o primă etapă, cel mult 40 de molecule noi şi nu 160, cum era vorba iniţial.

Criterii mai aspre pentru producătorii de medicamente

Pe de altă parte, reprezentantul Asociaţiei Române a Producătorilor Internaţionali de Medicamente (ARPIM) a precizat că noile criterii stabilite de autorităţi pentru includerea moleculelor în lista de compensate şi gratuite sunt mai aspre. De asemenea, Dan Zaharescu, şeful ARPIM, a explicat că evaluarea este una mai restrictivă.

„Sunt criteriile mai aspre, aceasta este decizia autorităţilor, se încearcă o echilibrare a posibilităţilor economice cu nevoile sistemului. Fără îndoială, pentru pacienţi înseamnă o restricţionare a accesului la medicamente. Dacă vorbim de finanţarea sistemului, este cam cu 20% sub nivelul real de finanţare”, a mai spus Zaharescu, citat de Agerpres.

Potrivit acestuia, costul medicamentelor în România este la nivelul minimului din ţările europene, iar dacă preţurile s-ar duce sub acest prag ar fi afectat şi preţul medicamentelor pe alte pieţe.

17 medicamente introduse pe listele de gratuite

Pacienţii care suferă de forme rare ale unor boli precum cancerul, epilepsia, leucemia şi bolile neurologice degenerative pot primi tratamente noi, după ce pe lista de medicamente compensate şi gratuite au fost introduse 17 medicamente pentru care nu exista alternativă terapeutică.

Ordinul comun al ministrului Sănătăţii şi al preşedintelui Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) prin care lista de medicamente compensate şi gratuite a fost actualizată, după şapte ani, cu cele 17 molecule noi a fost publicat marţi în Monitorul Oficial.
 
Documentul aprobă protocoalele terapeutice de prescriere a celor 17 molecule fără echivalent terapeutic care au fost introduse pe lista de medicamente compensate şi gratuite în luna mai a acestui an.
 
Este vorba despre denumirile comune internationale Ambrisentanum, Stiripentol, Pasireotidum, Clofarabinum, Nelarabinum, Decitabinum, Trabectedinum, Ofatumabum, Dasatinibum, Nilotinibum, Everolimus, Ruxolitinibum, Bosentanum, Tafamidis, Romiplostimum, Sapropterinum, Plerixafor, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii emis miercuri.
 
„Aşa cum am promis, am finalizat cadrul legislativ necesar pentru actualizarea, în premieră, a listei de medicamente compensate şi gratuite, după şapte ani. Astfel, pacienţii vor putea beneficia de tratament inovativ cu 17 molecule noi orfane, din care nouă sunt pentru tratamentul afecţiunilor oncologice", a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu.

Protocoalele, realizate de specialişti
 
Cele 17 protocoale terapeutice au fost realizate de către comisiile de specialitate ale Ministerului Sănătăţii şi prevăd metodologiile şi criteriile de includere şi excludere din tratamente, indicaţiile pentru cele 17 molecule noi, precum şi specialiştii care pot prescrie aceste medicamente, cum ar fi, spre exemplu, medicul pneumolog.
 
Protocoalele mai prevăd modificarea dozelor cauzate de reacţiile alergice, monitorizarea terapeutică a medicamentelor şi cea privind răspunsul la tratament.
 
Totodată, sunt precizate criteriile de întrerupere a tratamentului, condiţiile de reluare ale acestuia, precum şi investigaţiile care trebuie recomandate pentru iniţierea terapiei. Dozele care trebuie să fie administrate pentru fiecare afecţiune sunt, de asemenea, prevăzute în actul normativ.
 
Pe 13 mai, Guvernul a adoptat HG nr. 360/2014 privind modificarea şi completarea HG nr. 720/2008 pentru aprobarea Listei cuprinzând denumirile comune internaţionale corespunzătoare medicamentelor de care beneficiază asiguraţii, cu sau fără contribuţie personală, pe bază de prescripţie medicală, în sistemul de asigurări sociale de sănătate. Lista de medicamente pentru pacienţii cu afecţiuni fără alternativă terapeutică a fost stabilită în baza reglementărilor Uniunii Europeme.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite