ONG: numărul copiilor adoptabili a scăzut cu peste jumătate după noua lege

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Sistemul adopţiei are nevoie de o schimbare reală, întrucât modificarea legii din aprilie 2012 a dus la un regres, numărul copiilor declaraţi adoptabili scăzând la 778, faţă de 1.736 în 2011, a declarat, marţi, coordonatorul Asociaţiei SOS Infertilitatea, Nicoleta Cristea-Brunel, potrivit Mediafax.

Reprezentanta Asociaţiei SOS Infertilitatea a precizat că din 7 aprilie 2012, când a intrat în vigoare noua lege a adopţiei, au fost pronunţate 999 de decizii privind deschiderea procedurii de adopţie, însă 221 dintre cereri au fost depuse pe rolul instanţelor înainte de această dată, ceea ce înseamnă că doar 778 de copii au devenit adoptabili de la modificarea actului normativ.

Potrivit datelor comunicate de Oficiul Român pentru Adopţii, în 2009, au fost declaraţi adoptabili 1.730 de copii, în anul următor, 1.921, iar în 2011, alţi 1.736 de minori.

"E nevoie de o schimbare reală în sistem", a susţinut Nicoleta Cristea-Brunel, precizând că, de la intrarea în vigoare a noii legi, au fost comunicate 365 de sentinţe de încredinţare în vederea adopţiei, dintre care 28 în Bucureşti.

3 ani şi 3 luni, vârsta medie a copiilor adoptaţi

Vârsta medie a copiilor adoptaţi în ultimul an a fost de trei ani şi trei luni, iar la sfârşitul anului trecut, în sistemul special de protecţie erau 1.231 de copii care aveau sub 12 luni şi 2.984 care aveau între unu şi doi ani.

Coordonatorul SOS Infertilitatea a arătat că, practic, în ultimele zece luni, în Capitală, a fost înregistrată o adopţie la două luni în fiecare sector.

Din punctul său de vedere, situaţia este una "extrem de gravă", arătând că în sistemul de protecţie sunt 61.656 de copiii care nu au acces la o familie din cauza prevederilor legale mult prea restrictive.

Cristea-Brunel a mai arătat că, la sfârşitul lunii februarie, în România erau 1.351 de părinţi adoptatori atestaţi, 1.095 fiind la primul atestat, 199, la al doilea, 39, la al treilea, iar 18, la mai mult de trei atestate.

ORA nu recunoaşte cifrele publicate de ONG

Preşedintele Oficiului Român pentru Adopţii (ORA), Bogdan Panait, a declarat marţi, pentru Mediafax, că informaţiile transmise SOS Infertilitatea nu sunt datele finale pentru anul trecut, acestea fiind disponibile abia la sfârşitul acestui an, în funcţie de cum sunt comunicate de către instanţe.

Panait a precizat că, după modificarea legii, a scăzut numărul de adopţii în familie (soţ/soţie care adoptă copilul partenerului de viaţă) prin introducerea testului ADN şi, per ansamblu, trendul este ascendent în ce priveşte numărul copiilor care au adopţia ca soluţie finală.

El a spus că după ce au fost evaluaţi 75% dintre copii, pentru 2.140 s-a stabilit că adopţia trebuie să fie măsura finală.

"Este o cifră care, până acum, nu a fost atinsă, chiar dacă este sub aşteptările noastre. De asemenea, numărul de dosare trimise la instanţe a crescut, iar numărul de familii care au atestate de doi ani şi mai mult a scăzut, ajungând la câteva zeci", a precizat şeful ORA.

Bogdan Panait a precizat că instituţia pe care o conduce va continua în acest an să pregătească atât managerii de caz, cât şi personalul specializat pe adopţie, pentru ca aceştia să cunoască noile prevederi şi să le aplice corect.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite