Oile nu vor mai putea fi transportate în condiţii inumane în drum spre ţările din afara UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Animal International
FOTO: Animal International

Liberalii Florin Cîţu şi Nichita Adrian Oros au depus marţi la Senat un proiect de lege care interzice transportul oilor vii în codiţii inumane, din România către ţările arabe. Legea a fost semnată de parlamentarii de la toate partidele.

Proiectul de lege depus de liberalii Florin Cîţu şi Nichita Adrian Oros vine în contextul ultimelor dezvăluiri despre condiţiile în care sunt transportate oile în ţările arabe. Acestea sunt ucise de condiţiile inumane de transport, mor pe capete din cauza căldurii sufocante, a umidităţii şi a înghesuielii, informează digi24.ro. 

Proiectul de lege prevede ca transporturile de animale vii către ţările din afara UE să fie însoţite de un medic veterinar şi tehnicieni veterinari. Aceştia vor fi obligaţi să ţină un jurnal de călătorie şi să supravegheze constant starea animalelor.
De asemenea, se interzice transportul de animale vii atunci când temperaturile cresc peste 30 de grade, atât în România, la punctul de încărcare, cât şi de-a lungul traseului. Medicul veterinar este obligat să nu avizeze transportul până când temperaturile nu scad sub 30 de grade. 
Exportatorii vor fi obligaţi să facă dovada existenţei unui medic veterinar la punctul de ieşire din ţară, în caz contrar transportul fiind oprit.

În cazul în care medicul veterinar nu respectă prevederile legale referitoare la bunăstarea animalelor, va fi sancţionat până la retragerea licenţei de practică acordată de Colegiul Medicilor veterinari.

În luna iulie, în portul Midia, aproape 70.000 de oi din România au fost urcate pe un vapor al unei companii arabe. Destinaţia - ţările din Golful Persic. Transportul a durat 23 de zile şi a avut cinci opriri: Arabia Saudită, Dubai, Kuwai, Qatar şi Oman.

Potrivit filmărilor investigatorilor Animals International, în vaporul respectiv, animalele au stat în condiţii greu de imaginat: înghesuite, în căldură şi mizerie, iar multe au murit înainte de a ajunge la destinaţie.

Oficialii europeni au cerut Guvernului României să oprească exportul de animale vii pe timp de vară. În Golful Persic, în această perioadă, la soare, sunt peste 40 de grade Celsius.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite