Nea Bebe şi nea Costel

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Nimeni nu se pricepe mai bine ca românul să caute nod în papură celui care-şi face treaba cum se cuvine. De unde vine asta? Din lene şi invidie, „valori“ cultivate cu sârg în vremea comunismului.

S-a văzut limpede, încă o dată, după meciul Steaua-Chelsea, dar se poate observa zilnic atât în relaţiile dintre înalţii demnitari ai statului, cât şi în cele dintre simplii cetăţeni. Am auzit conaţionali de-ai mei, chiar şi dintre cei stabiliţi în străinătate, spunând că Steaua a avut noroc cu Ajax şi că jucătorii n-ar mai reuşi nici din o sută de încercări să dea golurile pe care le-au dat. A venit victoria cu Chelsea şi se pare că iar „nu e bine“. Unii se grăbesc să arunce din nou cu acea materie maro şi urât mirositoare, pe care o produc în cantităţi mari, alături de mătreaţă, din lipsă de preocupare. Cică englezii n-ar trata cu mare atenţie meciurile cu Steaua pentru că nu-i interesează Europa League. Într-adevăr, poate aşa ar sta lucrurile dacă englezii ar avea patroni români, căpătuiţi în haosul postcomunismului. Oricum, n-are rost să insistăm deoarece, după cum ştiţi, la noi toată lumea se pricepe la fotbal şi, mai grav, la politică.

Numai că prostia plebei, ca şi înţelepciunea exprimată prin zicale, dau imaginea noastră de ansamblu. Azi părem un popor dezarticulat, care neagă până şi evidenţa. Mai bine-i spui ceva de rău acestui popor decât să-i faci un compliment. Aşa a fost obişnuit, cu sentimentul vinovăţiei şi al neputinţei.

Profilul nostru social de copil traumatizat, bătut sistematic cu nuiaua istoriei, se descoperă şi în dosarele de interes strategic pe care le avem deschise. Ultimul astfel de dosar este cel al admiterii noastre în spaţiul Schengen, însă mai sunt, la zi, şi cele cu Ungaria şi cu Republica Moldova.

La Chişinău a căzut guvernul, iar Basarabia riscă să fie din nou aspirată în „turbina“ rusească, fapt ce are consecinţe directe asupra securităţii naţionale a României. Aţi auzit vreo reacţie inteligentă a vreunui înalt demnitar român sau vreo analiză serioasă pe această temă?

Preşedintele şi premierul sunt mai preocupaţi să-şi rupă capul unul altuia decât să vorbească aceeaşi limbă. Ei antrenează în jurul lor armate de slugi toxice, care le cântă în strună şi care înrăutăţesc situaţia generală.

Asta se vede şi în stradă, acolo unde „nea Bebe“, dinamovist de felul lui, sparge seminţe cu „nea Costel”, stelist şi prieten de pahar. „Nea Bebe“ şi „nea Costel“, în loc să pună mâna pe şurubelniţă şi să repare întrerupătorul din scara blocului în care locuiesc amândoi, se şicanează la infinit pe teme fotbalistice. „Nea Bebe“ orbecăie bucuros în faţa uşii sale, ca să bage cheia-n broască, dacă a reuşit să-l enerveze pe „nea Costel“, după ultima etapă din campionatul intern. Cam asta-i România de azi, la mai toate nivelurile.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite