Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu: „Marţi vom lansa un program privind infecţiile nosocomiale”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Patriciu Achimas Cadariu - foto Eduard Enea
Patriciu Achimas Cadariu - foto Eduard Enea

Ministrul Sănătăţii, Patriciu Achimaş Cadariu, anunţă că, în cursul zilei de marţi, va fi lansat un program privind infecţiile nosocomiale.

„Infecţiile nosocomiale sunt un punct important, care a derivat din Colectiv şi pe care ni l-am asumat în programul de guvernare. Marţi vom lansa acest program”, a declarat, duminică, într-o emisiune la Realitatea tv, ministrul Sănătăţii. El a amintit că au fost făcute evaluări interjudeţene ale spitalelor, iar la comparaţia cu cele intrajudeţene s-au observat „diferenţe importante”.

„Am făcut o evaluare interjudeţeană, consecutiv celei intrajudeţene prin inspecţia sanitară, am verificat, am format grupuri de inspectori din două judeţe care au verificat un al treilea judeţ şi le vom prezenta prin comparaţie cu ce s-a întâmplat la inspecţia intrajudeţeană. Sunt diferenţe importante. Pe de altă parte, am trimis un chestionar principalelor 100 de spitale cele mai expuse la infecţii tocmai pentru a evalua situaţia, pentru a vedea ce lipseşte”, a explicat demnitarul.
Potrivit acestuia, „este responsabilitatea spitalelor, prin lege”, de a-şi rezolva problema infecţiilor nosocomiale.

Ministrul Sănătăţii a precizat că, având în vedere că în România numărul epidemiologilor este insuficient, vor fi organizate cursuri de pregătire pentru medicii din spitale care sunt responsabili de infecţiile nosocomiale.
„Având în vedere că nu avem suficienţi epidemiologi, vom organiza cursuri de pregătire pentru mai multe categorii de medici, cei care sunt în spitale şi sunt responsabili de infecţiile nosocomiale, pentru a şti să le indentifice, să le pună în evidenţă, să parcurgă toate detaliile. Facem ceea ce se numeşte maparea nevoilor în sănătate. Este o condiţionalitate şi este modalitatea prin care putem debloca fondurile nerambursabile europene pentru spitalele regionale”, a mai declarat Patriciu Achimaş Cadariu.



Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite