Ministrul Sănătăţii aprobă creşterea numărului de testări pentru depistarea COVID-19. Ce categorii de pacienţi vor fi testate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Sănătăţii creste numărul de testari pentru COVID-19
Ministerul Sănătăţii creste numărul de testari pentru COVID-19

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii a aprobat astăzi propunerea Comisiei pentru managementul clinic şi epidemiologic al COVID 19 privind modificarea algoritmului de testare pentru COVID-19, precum şi a definiţiei de caz.

"Având în vedere că, în prezent, România a trecut într-o altă fază epidemiologică, specialiştii epidemiologi, cei de boli infecţioase, terapie intensivă şi medicină de urgenţă din cadrul Comisiei MS au stabilit includerea în priorităţile de testare pentru COVID 19 a unor categorii de pacienţi cu risc mare de forme severe şi deces", arată Ministerul Sănătăâii într-un comunicat.

“Până în acest moment am luat o serie de măsuri restrictive cu scopul de a limita transmiterea infecţiei şi de a reduce numărul de forme severe şi decese. Sunt măsuri pe care le menţinem în continuare,  mă refer aici la distanţare socială, izolare, carantină etc. Dar,  având în vedere evoluţia numărului de decese este necesar să aplicăm, suplimentar, şi măsuri de detecţie a infecţiei la categorii de bolnavi care pot să dezvolte forme severe de îmbolnăvire, în scopul de a interveni cu tratament medical cât mai precoce”, a declarat ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru.

Astfel, s-a aprobat testarea, suplimentar, pentru pacienţi înainte de procedura de transplant (asimptomatici) şi donatorii de organe, ţesuturi şi celule stem hematopoietice înainte de donare; pacienţi cu transplant de celule stem hematopoietice aflaţi în tratament imunosupresor, înaintea fiecărei internări din perioada de monitorizare post-transplant.  Apoi, vor fi testaţi pacienţi oncologici asimptomatici aflaţi in curs de chimioterapie sau înainte de intervenţii operatorii sau manevre invazive. În plus, vor fi testaţi pacienţii hemodializaţi simptomatici, dar si cei asimptomatici contacţi cu caz confirmat. Pe de altă parte, vor fi testate gravidele asimptomatice care se afla in carantina/izolare la domiciliu sau care au fost contact apropiat cu un caz confirmat. În fine, va fi testat şi personalul de îngrijire din cămine de bătrâni. 

De asemenea, s-a hotărât că,  unităţile sanitare pot stabili protocoale de testare prin tehnici de RT-PCR, suplimentar, pentru  personalul sanitar asimptomatic contact direct cu caz confirmat, în a 6-7 zi de la ultimul contact posibil infectant, care pot fi realizate cu resurse proprii în laboratoarele pe care le deţin sau în alte laboratoare, mai arată Ministerul Sănătăţii într-un comunicat.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite