Ministrul Pricopie şi greutatea ghiozdanelor

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Pricopie al Învăţământului a ajuns la concluzia că nu toţi copiii din România trebuie să se facă halterofili atunci când vor fi mari.

Şi în ciuda medaliilor pe care acest sport le-a adus României la olimpiade, campionate europene sau mondiale trebuie să-i dăm dreptate. Chiar dacă este coleg de guvern cu domnul Relu Fenechiu, care n-are dreptate în multe privinţe. Domnul Pricopie a povestit la Pro TV că are un copil în clasa a treia şi că s-a speriat când i-a ridicat ghiozdanul şi a constatat cât este de greu. Prin urmare, a anunţat şi un gând care-l bate: vrea ca manualele şcolare să fie tipărite în volume. De asemenea, ele să se găsească şi în format electronic pe site-ul Ministerului Educaţiei. Ministrul şi-a imaginat şi o scenă idilică, în care un elev se uită pe site la un filmuleţ despre sistemul nostru solar în loc să citească despre el din manual, de unde oricum nu înţelege nimic. În plus, o să crească şi traficul pe site-ul ministerului.

Domnul Pricopie a uitat, însă, ceva. A uitat să privească şi în interiorul ghiozdanului foarte greu al copilului său. Pentru că, dacă s-ar fi uitat înăuntru, ar fi constatat că nu manualele acelea pricăjite cântăresc cât un ministru după patru ani de mandat, ci mulţimea de caiete speciale, de manuale ajutătoare, facultative de felul lor, dar pe care părinţii care nu sunt miniştri ai învăţământului  sunt obligaţi să le cumpere, pentru o mai bună educaţie a copiilor. Iar dacă l-ar fi împins curiozitatea şi mai departe, şi ar fi deschis cărţile şi caietele respective, ar fi constatat multe alte lucruri interesante pentru activitatea sa de ministru. Cum ar fi că aceste caiete şi cărţi de exerciţii sunt pline de greşeli şi că, de multe ori, se bat cap în cap cu manualele pe care domnul Pricopie vrea să le scoată în volume.

Nu ştim câţi bani aduce industria aceasta a caietelor şi cărţilor speciale, dar ştim că nimeni nu se preocupă serios de produsele ei. De calitatea lor. Ministerul pe care domnul Pricopie îl conduce tace mâlc, părinţii plătesc şi copiii învaţă aiureli. Iar ghiozdanele vor fi grele, chiar dacă manualele vor dispărea cu totul. Am avut ocazia să vedem nişte caiete din acestea, speciale, pentru clasa I. Îi învăţau pe copii să-l facă pe F de mână altfel decât îi învăţa manualul aprobat de Ministerul Educaţiei. Aşa că îl sfătuim pe domnul Pricopie să fie foarte atent ce cară copilul domniei sale în ghiozdan. Ţara ar avea de câştigat, chiar dacă unele fabrici de caiete şi cărţi speciale ar avea de pierdut.

În încheiere, îl mai rugăm pe domnul ministru, dacă tot se apucă să pună manualele pe cântar, să cântărească bine şi ce scrie prin ele. Pentru că programa este în multe cazuri mai veche decât sistemul de învăţământ însuşi. Este depăşită şi plictisitoare. Să numere colegii domniei sale şi câte explicaţii anapoda şi câte exerciţii greşite conţin cărţile aprobate de Ministerul Educaţiei. Credem, domnule ministru, că, până să avem manuale mai multe şi mai suple, ar fi bine să avem, totuşi, nişte manuale.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite