Medicii de familie dau în judecată Casa de Sănătate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Asociaţiile profesionale ale medicilor de familie au decis ieri să acţioneze în instanţă Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) şi să ceară anularea tuturor actelor adiţionale încheiate în această lună.

De la 1 iunie, medicii trebuiau să semneze noile contracte cu Casele teritoriale, pe baza noilor norme la contractul-cadru. Numai că aceştia refuză condiţiile din norme şi nu vor să mai semneze contractele. În aceste condiţii, în unele judeţe, casele de sănătate au reuşit să-i convingă pe unii doctori să semneze pentru o lună nişte acte adiţionale la contractele vechi.

„Aceste acte adiţionale sunt, de fapt, o păcăleală. Ele sunt făcute potrivit contractelor vechi, care nu mai sunt în vigoare de la 1 iunie, dar cu normele noi, apărute după 1 iunie. Deci nu pot fi legale. Luni depunem notificare în instanţă", a declarat Doina Mihăilă, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie (FNMPF). Lidera doctorilor a spus că mai puţin de 10% din medicii de familie au semnat astfel de acte adiţionale, deşi CNAS susţine că procentul este mult mai mare.

Vor bani pentru carduri

Doctorii din medicina primară nu sunt de acord cu noile norme întrucât ele îi obligă ca din banii lor să inscripţioneze viitoarele carduri de sănătate şi să se racordeze la sistemul informatic al Casei. Alte nemulţumiri sunt legate de negarantarea unei plăţi minime a valorii punctului per capita (adică punctele primite pentru numărul de pacienţi înscrişi).

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite