Mai mult de 2.000 de persoane vaccinate cu doza 4. Cum arată cifrele infectărilor în România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
vaccinare

Autorităţile sanitare din România au anunţat că 2.343 de persoane s-au vaccinat anti-COVID-19 cu doza 4 în primele două săptămâni de la startul imunizării cu al doilea booster. Reamintim că al doilea booster se poate face începând din data de 16 mai şi este destinat persoanelor majore care s-au imunizat anterior cu trei doze şi cel puţin o dată cu un ser ARN mesager.

Persoanele care doresc să se vaccineze cu această doză trebuie să ţină cont că administrarea sa trebuie să fie la minimum 4 luni de la efectuarea dozei a treia de vaccin şi se poate efectua doar cu vaccinul produs de Pfizer. În prezent, în România sunt imunizate anti-COVID 8.128.224 de persoane, iar în ultima săptămână (16-22 mai 2022) s-au vaccinat 6.074 de oameni. 

Aproape 500 de cazuri de COVID-19 în România

Puţin, susţin specialiştii. De altfel, Ministerul Sănătăţii anunţă încă decese zilnice ca urmare a infectării cu SARS-CoV-2. Ieri, de exemplu, au fost înregistrate 491 de cazuri noi de COVID-19 şi 5 decese provocate de COVID. La Terapie Intensivă erau internate 96 de persoane, dintre care 85 nevaccinate. Din totalul pacienţilor internaţi, 39 sunt minori.

În ceea ce priveşte numărul de teste efectuate, vorbim de doar 5.558 teste RT-PCR şi 14.865 teste rapide antigenice.

Coreea de Nord, afectată grav. Autorităţile refuză vaccinul

În acelaşi timp, Coreea de Nord se luptă cu numărul mare de infectări. Autorităţile sanitare au comunicat că aproximativ 3 milioane de persoane au „febră”, după ce luni seară au fost înregistrate 134.510 cazuri noi de persoane bolnave cu ceea ce se crede a fi coronavirus. Experţii sanitari spun că ţara nu dispune de suficiente capacităţi de testare şi că, chiar dacă a fost impus un lockdown, apar tot mai multe cazuri de „febră”.

Nu se cunosc multe lucruri despre situaţia sanitară din această ţară izolată, însă Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) presupune că nu a fost lansată încă o campanie de vaccinare la nivel naţional. Guvernul ţării nu a răspuns deocamdată la ofertele de acordare de vaccinuri şi materiale medicale din partea Coreei de Sud şi SUA.

O situaţie asemănătoare este şi în China, ţara confruntându-se cu numărul mare de cazuri de COVID-19, fapt ce a determinat autorităţile să oblige cetăţenii să rămână închişi în locuinţe. Capitala este afectată de un focar de coronavirus declanşat la sfârşitul lunii aprilie. Ţara menţine o politică strictă împotriva virusului, astfel că frontierele sunt închise, persoanele infectate sunt plasate obligatoriu în carantină şi populaţia este testată în masă.

Ce spun ultimele studii

Un studiu recent realizat pe aproape 300 de milioane de oameni din SUA a arătat că în comunităţile cu acoperire vaccinală mare există cu 80% mai puţine decese cauzate de virus faţă de comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. În plus, sursa arată că vaccinul protejează comunităţile împotriva bolilor severe şi a infecţiilor.

Se precizează că vaccinurile pe bază de ARN mesager au ajutat ţările să lupte împotriva pandemiei şi s-a constat că vaccinul Pfizer a fost eficient în proporţie de 95,0%, iar vaccinul Moderna a fost eficient în proporţie de 94,1%. Luni, compania farmaceutică britanică Astrazeneca a anunţat că Agenţia Europeană a Medicamentelor (EMA) a aprobat a treia doză pentru adulţi în Uniunea Europeană a vaccinului Vaxzevria anti-COVID. EMA a aprobat a treia doză a vaccinului Vaxzevria „după un set suficient de dovezi care demonstrează o creştere a răspunsului imun”, potrivit unui comunicat de presă.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite