Indemnizaţia pentru persoanele cu handicap grav ar putea fi în cuantumul unui salariu minim pe economie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Indemnizaţia pentru persoane cu handicap ar putea fi majorată FOTO Adevărul
Indemnizaţia pentru persoane cu handicap ar putea fi majorată FOTO Adevărul

Indemnizaţia pentru persoanele cu handicap grav ar putea fi în cuantumul unui salariu minim pe economie. Aşa prevede un proiect de lege iniţiat de Anca Boagiu, senator PNL. Potrivit documentului, suma se actualizează, anual, cu indicele preţurilor de consum şi a salariului minim.

Concret, proiectul prevede modificarea legislaţiei actuale şi a fost deja semnat de mai mulţi parlamentari. Mai exact, indemnizaţia pentru persoanele cu handicap grav urmează să reprezinte echivalentul unui salariu minim pe economie.

Pentru persoanele cu handicap accentuat, această indemnizaţie va fi 50% din salariul minim, iar pentru persoanele cu handicap mediu, 25% din salariul minim pe economie.

Potrivit proiectului, prestaţiile sociale stabilite, în prezent, cuprind indemnizaţia pentru persoanele de handicap. Din 2015, această indemnizaţie este de 234 lei pentru handicap grav şi 193 lei pentru handicap accentuat. În plus, aceste persoane beneficiază şi de un buget personal complementar, indiferent de venituri, care este de 106 lei pentru handicap grav,  79 lei pentru handicap accentuat şi 39 lei pentru handicap mediu.

Cât primesc acum persoanele cu handicap

Astfel, din 2015, persoanele cu handicap grav încasează în total, 340 de lei, lunar, cei cu handicap accentuat 272 lei, iar cei cu handicap mediu, 39 de lei lunar.

Parlamentarii apreciază că această indemnizaţie este ”sub nivelul unui trai decent, necesar pentru evitarea excluderii sociale”, iar un venit care este suficient pentru satisfacerea nevoilor vitale este venitul minim pe economie.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite