Guvernul şi Şcoala

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

De astăzi, Guvernul Ponta se află la butoane. Gata cu interimatul, gata cu lamentările, gata cu zarva de peluză: avem o ţară de guvernat!

Cel mai bun lucru pe care-l poate face Victor Ponta este să fructifice memoria instituţională a naţiunii, nu s-o fractureze o dată în plus. Cea mai proastă alegere a noului prim-ministru ar fi să distrugă tot ce-au făcut guvernele precedente şi s-o ia de la zero, mereu de la zero, precum în nefericita legendă a Meşterului Manole.

Ajunge cu acest blestem! Ajunge cu trufia netrebnică a atâtor şi atâtor guvernări, care s-au comportat ca şi cum lumea începe cu ele! Dacă vom continua aşa, nu vom trece niciodată de etajul I al construcţiei numite România.

Cea mai hăituită zonă a societăţii, în ultimii 22 de ani, a fost Educaţia. Învăţământul. Şcoala. Nicăieri n-au fost schimbări mai multe, cu impact devastator, decât în domeniul Educaţiei. Sub pretextul „reformei", multe guvernări s-au lansat în schimbări de dragul schimbării, hăcuind şcoala în loc s-o modernizeze, paralizând învăţământul în loc să-l reformeze.

În anii '90, pe când conducea Ministerul Educaţiei, respectabilul domn Andrei Marga - actualul ministru de Externe - a pus o povară îngrozitoare în cârca mai multor generaţii de elevi. Pe liceeni i-a obligat să alerge după note mari la zeci de materii, timp de patru ani, pentru a strânge în stil stahanovist o medie generală cu care să poată intra la facultate. Pe elevii de gimnaziu i-a obligat să ia nota 10 la toate materiile, de la Matematică la Geografie, de la Muzică la Latină şi de la Sport la Istorie, pentru a avea o şansă să intre la un liceu de matematică-fizică. O nebunie cu efecte devastatoare:

1. condamnarea copiilor la studiu non-stop (prin urmare, privarea lor de sport, de joacă şi, în definitiv, de copilărie);

2. proliferarea şpăgii în şcoli (toţi dascălii, din toate şcolile, au devenit, indirect, membri în comisiile de admitere la toate liceele sau facultăţile din ţară);

3. o cruntă inechitate (nota 10 obţinută la Cocârlaţi nu este egală cu nota 10 de la o şcoală de prestigiu).

A doua decizie ucigătoare a fost desfiinţarea şcolilor de meserii, în ministeriatul Ecaterinei Andronescu. Iar a treia ar fi revenirea la Bacalaureatul fraudat, tradiţie pe care - ne place, nu ne place - a întrerupt-o curajos ministrul Daniel Funeriu.

Noul ministru, Ioan Mang, are datoria de a duce mai departe reformele demarate de Funeriu şi continuate de Baba, reforme care în niciun caz nu pot fi puse în ghilimele. Domnul Mang ar face bine să uite pentru şase luni că el e PSD-ist, iar Funeriu şi Baba erau PDL-işti. Să ţină minte doar atât: profesorii, elevii şi părinţii lor nu mai suportă ca nervii să le fie jucaţi la alba-neagra!

Grigore Cartianu este redactor-şef "Adevărul"

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite