Golănii politice

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Noul motiv de gâlceavă politică este intenţia Guvernului Boc de a comasa alegerile locale cu cele parlamentare, în toamna anului viitor.

Pe această temă, Opoziţia are dreptate: mişcarea este una cu profund caracter clientelar şi nedemocratic. Sigur că nu va fi o problemă de legalitate, dat fiind că legea alegerilor locale va fi schimbată tocmai pentru a susţine această golănie politică. Dar dacă o tot ţinem cu modificarea legilor în interesul unui partid sau al unui grup, se alege praful de încrederea electoratului în sistemul democratic. O clasă politică responsabilă păstrează intact cadrul electoral măcar 15-20 de ani, pentru a crea o tradiţie, o garanţie că ai parte de aceleaşi reguli şi când te afli la Putere, şi când combaţi în Opoziţie.

Or, la noi, regulile se schimbă la fiecare ciclu electoral. Timp de un deceniu şi jumătate am avut alegeri parlamentare şi prezidenţiale simultane, o dată la patru ani, apoi a venit Guvernul Năstase şi le-a decalat, mărind mandatul preşedintelui la cinci ani (Năstase era convins că va ajunge la Cotroceni, iar patru ani i se păreau prea puţini; acum, cu Băsescu la Palat, i se par îngrozitor de mulţi).

Guvernul Tăriceanu, bazat pe tovărăşia PNL-PSD, a impus un sistem uninominal bezmetic, care a propulsat în Parlament candidaţi cu 15% ori chiar cu 7%, clasaţi pe locurile 3 sau 4 în colegiile lor. În plus, unele colegii au fost trasate după o geometrie caraghioasă, doar pentru a ajunge în legislativul ţării cine trebuie.

În vara acestui an, Guvernul Boc, sprijinit de votul Parlamentului, ne-a blagoslovit cu altă trăsnaie: prevederea ca primarii să fie aleşi din primul tur. Ce mai contează că, în localităţile unde va fi concurenţă acerbă între patru-cinci candidaţi, vor fi instalaţi primari cu 15-20% din voturile exprimate, adică 7-10% din numărul localnicilor cu drept de vot?!

Şi acum vine povestea cu alegerile comasate, o tristă premieră postdecembristă. Singurul argument valid pentru această grosolănie este interesul partidelor aflate la putere. O explicaţie rezonabilă nu există! Nici măcar economia de 20 de milioane de euro nu poate fi luată în serios, atâta vreme cât sume mult mai mari sunt tocate pe mize infinit mai mici. Pentru a crea sau a menţine un cadru democratic decent, 20 de milioane de euro reprezintă un mizilic. Asta o putem spune noi, alegătorii de bună-credinţă - în fond, cei care achităm nota de plată. Clientela politică a PDL sau a UNPR are însă alte socoteli.

Există însă şi un proiect lăudabil al Guvernului: introducerea votului electronic sau a celui prin corespondenţă, pentru diaspora. Actuala Putere face acest pas pentru că iese în avantaj, în vreme ce Opoziţia se opune pentru că scoate scoruri proaste în comunităţile româneşti de peste hotare.

Din nefericire, gândirea clientelară operează la 360 de grade. În orice direcţie ai privi, găseşti partide care judecă legile şi regulile după propriile socoteli: câştig sau pierd din chestiunea asta? Dacă ies în câştig, atunci legea e bună; dacă ies în pierdere, atunci e proastă. Huo, Opoziţia! Jos Guvernul!

Grigore Cartianu este redactor-şef ''Adevărul''

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite