Gabriel are nevoie în continuare de ajutorul nostru: „Mama, dă-mi ceva de durere că nu mai suport”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Medicii au venit cu veşti bune pentru Gabriel, copilul care suferă de o boală vasculară rară. Micuţul poate fi operat în Franţa şi intervenţia medicală va fi decontată de stat. Până la operaţie, Gabriel are nevoie în continuare de tratament. Acest tratament este costisitor şi mama lui Gabriel şi-a epuizat toate resursele financiare şi are nevoie de ajutorul nostru.

Gabriel suferă de o boală vasculară rară care s-a declanşat la vârsta de 3 ani. De atunci, mama lui Gabriel, care îşi creşte singură copilul, a stat mai mult în spital decât acasă.

Micuţul a fost diagnosticat la spitalul Marie Curie cu sindromul „Klippel Trenaunay“. Avea dureri în tot corpul şi infecţia i-a schimbat culoarea piciorului.

Imagine indisponibilă

De la diagnostic au trecut 12 ani şi Gabriel luptă, alături de mama sa, să se facă bine şi să ducă o viaţă normală. Gabriel urmează să fie operat în Franţa, la Marsilia, şi statul român va suporta toată operaţia. Însă, până la operaţie, Gabriel trebuie să urmeze un tratament costisitor şi resursele financiare ale mamei s-au terminat. „Tratamentul constă în drenaj zilnic. O şedinţă de drenaj costă 200 de lei. Cu ajutorul acestui tratament limfedemul lui Gabriel poate fi ţinut sub control”, ne spune mama.

Alături de şedinţele de drenaj, de aproape două luni, Gabriel face cu un instructor specializat un program special de exerciţii: „La aceste şedinţe de drenaj se adaugă exerciţiile specifice pe care Gabriel le face pentru a-l ajuta ca să circule limfa şi că capete echilibru din nou. Ar trebui să facem şedinţele cât mai des, minim cinci zile pe săptămână, dar nu ne permitem momentan. În prezent, facem două şedinţe pe săptămână, ceea ce înseamnă opt pe lună. Plătesc pentru acestea 1000 de lei”, transmite mama lui Gabriel.

Tratament în Germania timp de 42 e zile: 12.000 de euro

Mama lui Gabriel ne-a mai spus că cei de la Direcţia de Sănătate Publică i-au recomandat lui Gabriel să facă un tratament care dă rezultate, în Germania. „Acolo, şedinţele ar fi zilnice, timp de 42 de zile, şi totul e mult mai intensiv decât se face în ţară. Însă, costă în jur de 12.000 de euro. În aceşti bani intră tratamentul, mâncarea şi cazarea. Dar, statul nu decontează tratamente în străinătate şi nu ne permitem”, a povestit femeia.

Diagnosticat cu sindromul „Klippel Trenaunay“

La vârsta de 3 ani a făcut prima infecţie care, printre altele, s-a manifestat cu schimbarea culorii piciorului. „Era rosu spre grena. Copilul avea temperatura mare, 40 de grade şi dureri în tot corpul”, spune femeia. S-a internat împreună cu micuţul la Spitalul Marie Curie. Aici, copilul a fost diagnosticat cu sindromul „Klippel Trenaunay“.„Este o malformaţie venoasă congenitală ce se caracterizează prin triada simptomatică: varice nesistematizate, frecvent unilaterale ale membrelor inferioare, hipertrofia membrului afectat şi angiom cutanat. În lipsa unui tratament, sindromul Klippel-Trenaunay se poate complica (evoluţia varicelor spre insuficienţă venoasă cronică până la ulcer varicos cu posibilitatea apariţiei de hemoragii masive, tromboflebite, trombembolism pulmonar etc.). Am stat cu Gabi aproape două luni în spital. Face astfel de infecţii cam o dată pe an şi când le face trebuie internat ca să nu apară complicaţii. I se administrează antibiotice foarte puternice, dar şi antiinflamatoare pentru că durerile sunt în tot corpul şi sunt cumplite. Primeşte şi anticoagulante pentru a preveni hemoragia internă”, mai arată mămica.

Imagine indisponibilă

Femeia îşi mai aminteşte că, acum 6 ani, băiatul s-a ciupit din greşeală la piciorul stâng (cel cu malformaţia). În două zile piciorul a început să îşi schimbe culoarea şi să apară durerile în tot corpul.
„Ne-am internat şi s-a intervenit chirurgical. După ce ne-am externat prin locul unde a fost chiuretat a început să curgă limfa, curgea ca la robinet. În maximum cinci minute se umplea o rolă de pansament. Timp de aproape două luni nu am putut ieşi din casă. Cu cataplasme şi tincturi abia am reuşit să refacem locul ca să nu mai curgă limfa. Locul încă este sensibil şi face unghii încarnate care trebuie tratate pentru că, dacă are fie numai şi un pic de puroi, încep durerile şi piciorul începe să-şi schimbe culoarea.

Trebuie avut grijă tot timpul să nu fie lovit în piciorul bolnav, să nu se taie, iar încălţămintea să nu-l bată. De obicei, îi cumpăr încălţămintea cu două numere mai mari, ca să nu-l jeneze. Dacă încălţămintea nu este bună sau îl strânge, începe să-i curgă limfa şi locul trebuie dezinfectat şi schimbat pansamentul. Să nu stea în umezeală pentru că face dermatită. De altfel, a şi făcut la un moment dat. A durat aproape o lună  până s-a vindecat”, mai spune printre lacrimi mama.

Operaţie în Marsilia

Statul roman va suporta operaţia din Marsilia, Franţa. Însă, până atunci, Gabriel are nevoie în continuare de tratament şi de drenaj. „În curând vom pleca în Marsilia pentru prima intervenţie. Am înţeles că o să-i bage în picior un stent care să-l ajute să se mai dreneze din inflamaţie. Şi în funcţie de rezultate să se decidă ce se face mai departe”, a spus mama.

Costurile operaţiei însumează 15.000 de euro, la care se adaugă costurile spitalizării, 6.000 de euro, iar pentru mama sa, care îi este alături, aproape 3.000 de euro.

„Vreau să vă mulţumesc pentru primirea lui Gabriel Bălăcean (...) Este un pacient tânăr care locuieşte în România dar care a venit în Franţa pentru a se trata, întrucât are un limfom mare la membrul inferior stâng şi pe scrot care a început să evolueze de când copilul avea cinci ani”, se arată în scrisoarea  semnată de doctorul Laura Simon, de la Centrul de referinţă pentru boli vasculare rare.

„Cei din Franţa sunt optimişti cu privire la operaţie. Ne-au mai cerut să facem două analize. Una trebuie tot în Franţa pentru că nu există aparat decât acolo (limfoscentigrafie cu RMN). Vor sa vadă dacă malformaţiile s-au extins şi în burtică”, a spus mama lui Gabriel.

Imagine indisponibilă

„Nimeni, în afară de mine, mama lui, nu ştie că are dureri la ambele picioare. Pentru că da, de câţiva ani au început dureri şi la piciorul sănătos deoarece acesta a preluat rolul celui stâng si toată greutatea corpului este preluată de el. Nimeni nu ştie că el are dureri la coloană sau de cap sau că are toate aceste dureri în acelaşi timp. Copilul meu trăieşte în durere şi nimeni nu ştie. Pentru mine este un erou. După fiecare infecţie se ridică şi merge mai departe”, precizează mămica lui Gabriel.

Mama mai spune că în prezent Gabriel are nevoie de îngrijire zilnică şi că nu are ajutor de la nimeni, tatăl lui Gabriel a plecat din viaţa lor la trei zile după naştere şi bunicii lui au murit. „Am rămas cu el acasă fiindcă numai pe mine mă are. Când se va simţi mai bine mă voi reangaja”, a mai spus mama.

Gabriel a învăţat japoneza singur

Gabriel învaţă foarte bine la şcoală şi nu a rămas în urma colegilor săi, deşi are o gravă problemă de sănătate. Acum este la liceu în clasa a XI-a şi este un copil curios şi inteligent: „A început să înveţe japoneza singur. Acum se luptă să înveţe să deseneze grafic. Este un copil care vrea să facă ceva în viaţă. Se luptă. Însă, de multe ori, acestă problemă de sănătate îl împedică în ceea ce face, pentru că are nişte dureri foarte mari. Nu l-am văzut niciodată să plângă, doar zice: <Mama, dă-mi ceva de durere că nu mai suport>. Din păcate, antiinflamatoare nu-şi mai fac efectul fiindcă a luat foarte multe şi corpul s-a obişnuit cu ele”, ne-a mărturisit mama.

Gabriel are nevoie de sprijinul oamenilor inimoşi pentru a trece peste această încercare pe care nu a ales-o. Orice donaţie este importantă pentru un adolescent care aşteaptă să se poată bucura de viaţă

Tratamentul este însă costisitor iar Gabriel are nevoie de ajutorul nostru. Dacă doriţi să-l ajutaţi pe Gabi, puteţi depune bani în contul deschis pe numele Oana Bălăcean (mama). IBAN: RO43BRDE 426 SV600 2168 4260

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite