Femeile din Polonia vor fi obligate să nască fetuşi cu defecte congenitale

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ana Ovcaric
Ana Ovcaric

Înalta Curte de Justiţie a Poloniei a decis săptămâna aceasta că situaţiile în care fetuşii prezintă defecte congenitale nu mai sunt considerate a fi o justificare pentru întreruperea sarcinii.

Cu alte cuvinte, femeile poloneze vor fi obligate să nască bebeluşi care să moară la câteva zile sau bebeluşi fără creier, fără membre. Decizia curţii poloneze vine după ce drepturile reproductive ale femeilor erau oricum puternic îngrădite, avortul fiind ilegal. Existau doar câteva situaţii în care avortul era permis în Polonia: în cazul în care viaţa mamei era pusă în pericol, în caz de incest sau viol şi în caz că bebeluşul prezenta grave afecţiuni care nu i-ar fi permis supravieţuirea. Într-o decizie care a şocat o lume întreagă, Înalta Curte de Justiţie, formată din persoane apropiate de actualul partid de dreapta Lege şi Dreptate, a decis că este neconstituţional să întrerupi o sarcină dacă bebeluşul are zero şanse de supravieţuire ca urmare a unor grave probleme congenitale de sănătate. Mai mult, în 2018, acelaşi partid a decis înăsprirea legilor pentru familiile care îngrijeau copii cu handicap. Acum, într-o decizie absolut şocantă, autorităţile poloneze obligă femeile să nască bebeluşi cu malformaţii severe!

Ana Ovcaric nu era activistă până săptămâna aceasta! A venit în România acum şapte ani împreună cu cei doi copii ai săi urmându-şi soţul care lucrează în ţara noastră. Decizia curţii poloneze a scos-o din starea de simplă susţinătoare a mişcărilor pentru drepturile omului şi a îndemnat-o să organizeze un protest astăzi la ora 19.00 în faţa ambasadei Poloniei. Mai jos este interviul în limba engleză cu Ana Ovcaric. Ea explică ce a motivat-o şi de ce este important ca noi românii, care am trecut printr-o perioadă în care avorturile erau interzise de autorităţile ceauşiste, să ne arătăm sprijinul şi să fim alături de ea!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite