Eugen Nicolăescu: noua listă de compensate va intra în vigoare din 1 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Eugen Nicolăescu a declarat că noua listă de medicamente compensate ar putea intra în vigoare din 1 iulie, iar protocoalele terapeutice, prin care medicii vor fi îndrumaţi să recomande generice, până la sfârşitul lui 2013.

„Am făcut comisii noi de specialitate care vor face analiza intrării de molecule noi, întrucât lista nu a mai fost modificată din 2008. Am făcut o altă comisie, deasupra, formată din cei mai recunoscuţi profesori şi doctori din România, care va face un «filtru» pe această listă. (...) Toate acestea, până în 30 iunie. Noua listă va intra în vigoare din 1 iulie", a spus Nicolăescu.

Aceleaşi comisii vor revizui protocoalele terapeutice, pentru ca, pe baza lor, anumite medicamente să fie folosite "la nivel de generice", a adăugat demnitarul.

În acelaşi context, Ministerul Sănătăţii va declanşa o campanie de promovare a medicamentelor generice. "Oamenii trebuie să ştie că, dacă iau generic, nu dau niciun leu, iar medicamentul este foarte bun. (...) Sper ca, până la sfârşitul anului, să avem protocale pentru primele 10 patologii", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Întrebat care mai este situaţia citostaticelor, ministrul a spus că aceste medicamente reprezintă o mai veche problemă, în prezent fiind monitorizată zilnic utilizarea acestora.

"Zilnic, avem legătura cu comisiile de oncologie, facem redistribuiri între spitale - pentru că nu vorbesc unii cu alţii, întrebăm dacă au vorbit cu Unifarmul. Nu au medicamente pentru că nu îşi fac treaba", a afirmat Nicolăescu.

Ministrul a precizat că au fost cazuri în care producători unici au venit în România cu preţuri de 70 de ori mai mari, la cinci produse. "Sper ca toate aceste lucruri să se termine în acest an, dar de patru ani nu se face nimic. În 2008 (în primul său mandat de ministru - n.r.), programul de cancer era cel mai bun", a mai declarat Eugen Nicolăescu.

Scurgerile din sistemul sanitar, unde sunt cei mai mulţi bani pentru licitaţii

În ceea ce priveşte scurgerile din sistemul sanitar, ministrul a explicat că ele se produc acolo unde sunt cei mai mulţi bani pentru licitaţii, precizând însă că acestea, estimate la 4-5% din fondurile Sănătăţii, nu ar acoperi necesarul.

Potrivit lui Nicolăescu, cei care contribuie la scurgerea banilor din sistemul de sănătate sunt, în primul rând, cei care au acces la bani, sub o formă sau alta.
De asemenea, Ministrul Sănătăţii a spus că spitalele unde sunt cei mai mulţi bani pentru licitaţii consumă cam 60% din fondurile Sănătăţii, însă trebuie ţinut cont de faptul că, din sumele acestor unităţi, 70-80% sunt cheltuieli salariale.

"Deci noi vorbim cam de 20 la sută unde se pot face licitaţii. Deci de acolo se pot face scurgeri, nu din altă parte, căci de la salarii n-ai cum să faci scurgere de fonduri, pentru că aştia sunt oamenii şi trebuie să-i plăteşti. Deci noi pentru asta trebuie să lucrăm. O metodă pe care au găsit-o cei dinaintea mea şi pe care trebuie să o duc mai departe, pentru că este lege, a fost sistemul de licitaţii centralizate. Sistemul a început deja să funcţioneze, noi am făcut ordinul de ministru, s-a făcut caietul de sarcini, probabil că într-o lună de zile pornesc licitaţiile", a mai precizat ministrul.

Noua lege a malpraxisului - în dezbatere publică în două-trei săptămâni

Referitor la proiectul noii legi a malpraxisului, care va stabili modul de verificare şi evaluare a faptei reclamate, ar putea fi pus în dezbatere publică în două-trei săptămâni.

„Primul lucru care se schimbă, şi cel mai important, este să aşezăm modul în care se controlează şi se evaluează fapta presupusă de malpraxis. Experţii care vor veni să controleze şi să spună dacă este sau nu malpraxis vor fi mult mai independenţi şi mult mai obiectivi (...) Prin noul proiect, va fi evaluat şi modul de despăgubire. Colegiul Medicilor nu va fi excus din acest proces", a spus Nicolăescu.

A doua noutate ce va fi adusă de proiect vizează preluarea unei părţi din responsabilitate de către firmele de asigurări. "Firmele de asigurări, care încasează de ani de zile mulţi bani pentru riscul profesional, să plătească. Până acum, nu au plătit nimic", a explicat demnitarul.

Potrivit ministrului Sănătăţii, proiectul de lege, coordonat de secretarul de stat Raed Arafat, ar putea fi pus în dezbatere publică în două-trei săptămâni. „Poate, până în 30 iunie, să fie adoptat. Dacă nu, din septembrie", a mai spus Eugen Nicolăescu.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite