Epidemiolog: Proporţia de 43% persoane vaccinate nu generează imunitatea colectivă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În cadrul maratonului de vaccinare de la Biblioteca Naţională s-au imunizat mii de persoane
În cadrul maratonului de vaccinare de la Biblioteca Naţională s-au imunizat mii de persoane

Bucureştiul are aproape de 44% persoane vaccinate, procent raportat la populaţia eligibilă, a anunţat, marţi, col.dr. Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare anti-COVID. Procentul este cel mai mare din ţară şi este urmat de cele înregistrate în judeţele Cluj – 39,95% şi Sibiu – 33,65%. La polul opus se află judeţele Giurgiu şi Botoşani cu câte 15,8% şi Suceava, cu 15%.

Pentru Capitală, proporţia este încurajatoare, chiar dacă include persoane imunizate cu două doze sau doar cu una, apreciază prof.dr. Emilian Popovici, medic epidemiolog, vicepreşedintele Societăţii Române de Epidemiologie, SRE. „Procentul este unul promiţător, dar nu este generator al unei imunităţi colective. O imunitate colectivă începe cumva, fragil, să devină funcţională de la 60% şi este total funcţională la 80%”, explică specialistul. 

Ce reper are universitarul când spune 60%? „La 60% populaţie vaccinată, Israelul a ridicat obligativitatea purtării măştii în spaţii deschise. Deci, a luat o măsură importantă pentru ca, ulterior, cam la o lună după această măsură, când a trecut de 70% persoane vaccinate, să hotărască că de la 1 iunie, se stopează toate măsurile de restricţie, mai păstrându-se timp de două săptămâni purtarea măştii în interior, precum şi restricţiile legate de cei care vin din afara ţării şi pe care îi separă în vaccinaţi şi nevaccinaţi, aplicându-le măsuri diferite” a adăugat medicul epidemiolog.

„Deci, eu am ca reper teoria, care spune că o imunitate colectivă devine funcţională la 80% şi vin cu partea pusă în practică de cei mai avansaţi în privinţa vaccinării care vizează imunitatea colectivă, respectiv Israelul“, punctează specialistul. 

Cele două componente ale imunităţii colective

Acesta reaminteşte că imunitatea colectivă este dată de vaccin sau/şi de imunitatea postinfecţioasă. „Totuşi, cei din Israel au insistat pe partea asta de populaţie vaccinată. Pentru că aici ai o siguranţă 100% vizavi de imunitatea postvaccinală, atâta cât se cunoaşte şi ea. Mulţi spun că imunitatea e limitată la 7 luni, la 8 luni, dar este greşit. Pentru că, practic, ea este înregistrată de la momentul în care s-a vaccinat cu două doze primul lot pe care-l ai sub supraveghere până la momentul în care, aceiaşi oameni îşi vor pierde semnifictiv protecţia postvaccinală. Or, încă nu s-a ajuns la această dată”, explică prof.dr. Emilian Popovici. 

Aşadar, în acest moment, nu se pot face decât proiecţii: „Trebuie să avem răbdare. Pentru că s-ar putea ca titrul de anticorpi să nu scadă semnificativ nici la 8 luni, nici la 10 luni, şi să scadă la un an sau la un an şi jumătate. Nu poţi să spui cu certitudine acum. La procentele de imunitate postvaccinală trebuie adăugate şi cele obţinute în urma infecţiei, dar aici intrăm pe un teren al cifrelor incerte. Ştim că înregistraţi cu infecţie au mai fost în ţară câteva zeci la sută, să zicem. Şi mai estimăm că au mai fost câteva zeci la sută care ar fi făcut infecţia şi nu ar fi fost înregistraţi. În această din urmă categorie avem forme asimptomatice, care nu generează o imunitate postinfecţioasă la fel de solidă. După cum se ştie, formele uşoare nu generează o imunitate la fel de puternică precum formele care ajung să fie înregistrate, pentru că oamenii au fost nevoiţi să meargă la medic. Deci, intrăm într-o sferă cumva a relativităţii, în momentul în care mergem către imunitatea postinfecţioasă. Sigur, nu total”, mai spune medicul epidemiolog. 

„Întoarcerea la normalitate înseamnă vaccinare“

Comparativ cu noi şi cu multe ţări europene, Israelul a preferat să meargă pe cifre exacte. „Au spus aşa: avem 70% vaccinaţi, cu siguranţă că avem încă 10-20% care au dezvoltat imunitate postinfecţioasă şi, categoric, la 80-90% cu imunitate postinfecţioasă sau vaccinală avem imunitate colectivă”, explică medicul strategia adoptată de statul evreu. 

La rândul său, dr. Adrian Marinescu, medic primar de boli infecţioase la Institutul Naţional de Boli Infecţioase „Prof.dr. Matei Balş” din Bucureşti, consideră că proporţia de peste 40% vaccinaţi este una destul de bună, în acest moment. „Dar se poate şi mai bine. Până la urmă, ne dorim să ajunge la 70%, dar lucrurile se întâmplă în dinamică. Până la urmă, se poate şi mai rău. Sunt ţări din Europa cu pretenţii mari, cum este Germania, care au stat destul de rău de-a lungul campaniei de vaccinare, dar este loc de mai bine. Trebuie emise mesaje că întoarcerea la normalitate înseamnă vaccinare. Iar vaccinarea trebuie să se facă repede, fără programare, că, în momentul în care desfăşurăm anumite activităţi, ar trebui să ne şi vaccinăm. Pentru că, până la urmă, nimeni nu are garanţia că va face o formă uşoară şi e bine să se protejeze prin vaccin. Dar, mai ales, îi protejează pe cei de alături, din familie, care pot avea boli cronice sau pot fi în vârstă”, a conchis dr. Marinescu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite