Epidemie de gripă aviară în 40 de state. Cum s-a pregătit România să-i facă faţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Epidemiile de gripă aviară din 40 de state, care se extind cu repeziciune, au determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii să tragă un semnal de alarmă şi să ceară monitorizarea păsărilor sălbatice şi a fermelor avicole astfel încât cazurile de transmitere la om să fie raportate imediat.

Starea de alertă declanşată de OMS vine după ce o explozie de cazuri de infecţie cu un virus extrem de patogen al gripei aviare au fost înregistrate în ultimele câteva săptămâni, obligând fermierii să apeleze la sacrificări în masă.

Şi, cu toate că momentan nu a existat niciun caz de transmitere al virusului de la păsări la om, specialiştii nu exclud o astfel de variantă. Şi Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) este în alertă după ce ţările vecine au început să se confrunte cu epidemii de gripă aviară iar în Bacău şi Prahova autorităţile sanitar veterinare au confirmat două focare de gripă aviară.
 
„Suntem cu arma la picior, se fac controale în ţară, au loc întâlniri cu fermierii. Cei care au ferme comerciale sunt primii interesaţi să ia măsuri pentru că li se sacrifică animalele. De asemenea, s-a dispus intensificarea controalului la graniţe dar şi o monitorizare atentă a circulaţiei animalelor. Fiecare direcţie sanitar veterinară a luat măsuri”, au arătat oficiali din ANSVSA pentru „Adevărul”. Aceste măsuri, care există încă din 2006-2007, când România a fost în plină epidemie de gripă aviară, „au rolul de a preveni pătrunderea bolii pe teritoriul României”, completează oficialii.

„Avem sistemul pus la punct”

De cealaltă parte, medicii susţin că există o preocupare la nivel internaţional privind o posibilă transmitere la om. Şansele sunt însă extrem de reduse. „Sunt lucruri absolut teoretice, nu se pune problema în acest moment”, a explicat profesorul Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie.

La rândul său, medicul Adriana Pistol, şefa Institutului Naţional de Sănătate Publică, a arătat că în sistemul de sănătate nu s-au luat măsuri suplimentare. „Monitorizăm cu atenţie ceea ce se întâmplă, noi avem sistemul pus la punct, e un sistem dedicat tuturor virozelor respiratorii, cel care confirmă este laboratorul”, a declarat epidemiologul.

Însă dacă în România au fost identificate doar două focare, situaţia este mult mai gravă la graniţele cu Bulgaria, respectiv cu Ungaria, ţări care se confruntă cu adevărate epidemii.

Ce este gripa aviară

Gripa aviară este un tip de gripă care afectează în principal păsările, dar poate infecta şi specii de mamifere. A fost identificată pentru prima dată în anii 1900, în Italia, dar a fost găsită mai târziu în toată lumea. Un virus al gripei aviare, H5N1, a fost identificat în 1997 în Asia şi a creat panică în lumea întreagă, vorbindu-se de iminenţa unei epidemii de proporţii.

În octombrie 2005, virusul H5N1 a ajuns şi în România, fiind identificat la păsări din localitatea Ceamurlia de Jos, judeţul Tulcea. România este prima ţară europeană unde prezenţa acestui virus a fost confirmată în mod oficial.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite