Deranjul Mafiei

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Măsuri legislative împotriva „savanţilor/scriitori“ din puşcării, rezilieri de contracte şi schimbări de conducere la vârful companiei cu cele mai bănoase contracte din România, nereguli depistate şi schimbări în regia care alimentează de zeci de ani politicieni, afacerişti şi infractori cu ştaif.

Sunt doar câteva dintre întâmplările, acţiunile, evenimentele, măsurile produse de tehnocraţii lui Dacian Cioloş, în ultimele săptămâni. Fapte care au început să deranjeze puternic mafia care suge România de ani de zile.

După doar două luni de guvernare, cu toate stângăciile, bâlbele, gafele, problemele arătate, criticile primite, guvernul condus de Dacian Cioloş, a început să pună presiune pe mafie, pe corupţii sistemului politic, economic, din justiţie sau din alte domenii. Dacă îl ţine cureaua, are curaj, competenţă şi mai ales susţinere publică şi politică, actualul Executiv de la Palatul Victoria ar putea enerva, irita, deranja şi strica jocurile în continuare mafiei transpartinice, mafiei naţionale şi internaţionale, ar leza interesele marilor cartele de corupţie care acţionează în ţara noastră.

Până acum, tehnocraţii din guvern au dat dovadă de un curaj neaşteptat şi au arătat că pot lucra şi altfel în comparaţie cu miniştrii dinaintea lor, mai ales femeile lui Cioloş, a căror imagine publică nu seamănă absolut deloc cu cea a predecesoarelor demnitare în funcţie. Actualele doamne care conduc ministere importante, precum cele ale Finanţelor şi Justiţiei, să dau doar două exemple, par femei, oameni normali, fără etalări de senzaţie pentru marele public amator de senzaţional, fără vuitoane, tunări, accesorizări şi cosmetizări de mari ”dive”, de piţipoance, fără să-şi dea aere de mari politicieni care fac şi desfac interesele acestei ţări, fără imagini de mari personalităţi, genii în viaţă. Fără motorizări, fără spate politic la cel mai înalt nivel, fără etalări de putere artificială şi falsă importanţă arătate de damele cocoţate înaintea lor, în guvernele anterioare, cu fundul pe fotoliile ministeriale.

Actualele ministrese par mai degrabă, ca imagine, mai aproape de cancelarul german Angela Merkel, păstrând proporţiile comparaţiei, evident. Mi-ar plăcea să cred că aceasta ar putea fi pentru ministresele din guvernul nostru tehnocrat, un model de politician, o mentalitate de gândire şi un mod de activitate demne de urmat. Oricum, membrii guvernului Cioloş, în ciuda greşelilor inerente începutului de mandat ministerial, a influenţelor şi presiunilor la care sigur sunt supuşi constant, la fel ca toţi miniştrii din acest guvern, în ciuda imaginii necomerciale, nefardate artificial, arată până acum, că vor să facă ceva pentru România. Şi mai important, ştiu ce vor şi mai ales, până acum nu s-au lăsat intimidaţi de mafie. Pentru că îţi trebuie curaj, competenţă şi un dram de nebunie să te iei la trântă cu mafia autostrăzilor de exemplu, să te pui de-a curmezişul şi împotriva „scriitorilor” din închisori şi mai ales sistemului politico-legislativ generat special pentru salvarea marilor infractori din detenţie. La fel de multă îndrăzneală îţi trebuie să tai ţâţa vacii Romsilva, de la care s-au hrănit sute de infractori din toate partidele politice, guvernele şi parlamentele trecute!

Începutul fiind promiţător, interesant, aştept să văd măsuri similare luate de tehnocraţi şi în alte domenii importante de activitate: educaţie, sănătate, energie, industrie, ordine publică, administraţie şi altele, care să aibă un imapact pozitiv şi să aducă un pic de progres şi speranţă pentru societatea românească. Evident, este şi va fi extraordinar de greu să aduci normalitatea, modernitatea, progresul, să faci lucrurile să meargă bine, să impui legea, mai ales respectarea legii de toţi cetăţenii acestei ţări. Este aproape imposibil în România de azi.

Totuşi. Îndrăzneala, măsurile şi acţiunile guvernului actual au început să deranjeze serios mafia, care a trecut la ameninţări, avertismente cu moţiuni de cenzură, presiuni publice şi mai puţin publice. Dacă tehnocraţii vor reuşi să reziste, dacă îşi vor continua activitatea fără să ţină cont de câinii deranjaţi de la ciolan, care au început să latre, ameninţând că vor muşca şi ataca, atunci poate fi o direcţie pozitivă pentru România. Deranjul mafiei este un semnal că Executivul lui Cioloş vrea să facă treabă, dar pentru acest lucru trebuie susţinut, trebuie sprijinit din toate punctele de vedere. Acum, are doar sprijin politic şi o susţinere publică fragilă, iar manipularea, dezinformare, ameninţarea şi intoxicarea sunt arme puternice cu care mafia contraatacă. Deocamdată, are au sprijin anunţat public de SUA, ceea ce este insuficient într-o ţară în care corupţia este atotputernică, în ciuda faptului că tot mai mulţi corupţi sunt cercetaţi, arestaţi şi condamnaţi.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite