Confederaţiile Sindicale doresc amânarea şedinţei CES pentru a discuta memorandumul cu FMI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bogdan Hossu, preşedintele Federaţiei Sindicale Cartel Alfa
Bogdan Hossu, preşedintele Federaţiei Sindicale Cartel Alfa

Liderii confederaţiilor sindicale cer preşedintelui Consiliului Economic şi Social să amâne pentru luni şedinţa plenului CES pentru discutarea memorandumului cu FMI, deoarece nu au primit încă datele de la Ministerul Finanţelor privind cifrele exacte pe care se fundamentează măsurile de austeritate.

Preşedinţii celor cinci confederaţii sindicale s-au întâlnit, miercuri, pentru a stabili propunerile pe care le vor prezenta la Consiliul Economic şi Social în cazul scrisorii de intenţie cu FMI.

Preşedintele Confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat, la finalul discuţiilor, că au cerut baza de date pe care s-a făcut justificarea pentru FMI, după ce sindicatele au primit marţi promisiunea că aceste date le vor fi înmânate, după cum anunţă Mediafax.

"Impresia noastră este că nu există o asemenea justificare. Este inadmisibil să dureze mai mult de 24 de ore să primim aceste date. Noi credem că, ori nu se cunosc datele şi se inventează o justificare, ori partea guvernamentală intenţionează să scoată lumea în stradă", a spus Hossu.

Sindicatele au propus ca vineri să lucreze comisia de specialitate a CES, iar întrunirea extraordinară a plenului Consiliului să fie reprogramată pentru luni, în cazul în care datele vor ajunge la sindicate miercuri sau joi.

Scrisoarea de intenţie cu FMI va putea trece de Consiliul Economic şi Social (CES) şi fără acordul sindicatelor, a declarat, miercuri, preşedintele Consiliului, Florian Costache.

"CES-ul poate să dea aviz favorabil, aviz nefavorabil sau aviz cu poziţia părţilor. Ultimul caz este posibil dacă partea sindicală este împotrivă, Guvernul este pentru, iar patronatele se abţin", a declarat Costache într-o conferinţă de presă.

CES are 45 membri, din care 15 de la sindicate, 15 din partea patronatelor şi 15 de la Guvern. Avizul favorabil necesită acordul a trei pătrimi din voturile celor prezenţi. Pentru a fi luată o decizie în CES este nevoie ca toate părţile să fie prezente.

Într-o declaraţie susţinută marţi seara, şeful statului a precizat că a decis, împreună cu primul-ministru, ca scrisoarea către FMI să nu fie adoptată de Guvern decât cu avizul CES şi că s-ar bucura dacă ar exista o soluţie mai bună, apreciind că "Fondul nu este Armata Salvării", nu face cadouri.

Premierul Emil Boc a solicitat miniştrilor să nu plece din Bucureşti la sfârşitul acestei săptămâni şi să fie pregătiţi pentru o nouă convocare la Palatul Victoria, atenţionându-i că Executivul s-ar putea reuni din nou, pentru a aproba scrisoarea de intenţie cu FMI dacă CES va emite un aviz pozitiv.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite