Care este costul real al unui pachet de ţigări? Peste 100 de euro!

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un gest care ne costă mai mult decât credeam sursa: cmonkeys.net
Un gest care ne costă mai mult decât credeam sursa: cmonkeys.net

Cercetătorii spanioli au demonstrat că fiecare pachet de ţigări îl costă pe un fumător mult mai mult decât preţul plătit la tutungerie, în momentul achiziţionării lui, datorită costului mortalităţii premature adăugat.

Cercetătorii spanioli de la Universitatea Politehnică din Cartagena (UPCT) au elaborat un studiu prin care estimează preţul mediu al unui pachet de ţigări în Spania, în prezent. Astfel, acesta nu este între 3 şi 4 euro, aşa cum s-ar putea crede, ci aduce cu sine un cost de mortalitate prematură de 107 euro pe pachet de bărbat şi 75 de euro de femeie, scrie portalul Terra.es. Aceste cifre confirmă studii anterioare şi sunt hotărâtoare pentru analiza costului şi beneficiilor politicilor de prevenire a fumatului.

Coautorul studiului publicat de "Revista Spaniolă de Sănătate Publică" este investigatorul UPCT, Angel Lopez Nicolas, care semnalează că preţul plătit la tutungerii pentru fiecare pachet de ţigări este doar "o mică parte din preţul real plătit de fumatori pentru consumul tutunului".

Astfel, cercetătorul spaniol susţine că acest cost mediu al unui pachet de ţigări este mult mai ridicat, "pentru că fumatul creşte riscul de mortalitate a fumătorilor faţă de nefumători şi se poate atribui un cost acestui risc de mortalitate prematură a celor care fumează", spune Lopez Nicolas.

Citeşte pe adevarul.es cum au determinat cercetătorii spanioli costul real al fiecărui pachet de ţigări.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite