Banii pensionarilor se dau mai încet decât au fost luaţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pensionarii au dreptul la un singur sejur pe an în stațiunile de tratament balenar, foto: Arhiva „Adevărul”
Pensionarii au dreptul la un singur sejur pe an în stațiunile de tratament balenar, foto: Arhiva „Adevărul”

Ministerul Muncii a elaborat proiectul ordonanţei de urgenţă prin care se restituie contribuţiile la sănătate reţinute pentru suma de până la 740 de lei din pensie.

Potrivit unei reglementări aparţinând Guvernului Emil Boc, procentul de 5,5% s-a aplicat, începând de anul trecut, pe toată valoarea pensiilor care depăşeau 740 de lei şi nu din ceea ce rămânea după deducerea acestei sume.

Curtea Constituţională a stabilit în martie că acest calcul este incorect, iar contribuţiile la sănătate trebuie să fie calculate doar pentru partea de pensie care depăşeşte plafonul de 740 de lei. 

Guvernul Ponta a decis restituirea eşalonată a acestor bani reţinuţi între 1 ianuarie 2011 şi aprilie anul acesta, adică vreme de 16 luni.  Sumele se iau însă de la fondul de sănătate, care avea mari probleme şi fără aceste cheltuieli neprevăzute, astfel încât returnarea se va face eşalonat, pe o perioadă mai lungă decât cea în care s-au reţinut banii.

Anul ăsta se plătesc doar 3 luni

Contribuţiile din  intervalul ianuarie  - martie 2011 se returnează în perioada iunie - august anul acesta, potrivit proiectului de ordonanţă. Restul, adică sumele reţinute între aprilie 2011 şi aprilie anul acesta, se eşalonează pe tot parcursul anului viitor, potrivit proiectului, ceea ce înseamnă că pensionarii au de aşteptat în total 19 luni până îşi văd şi ultimul ban.

Efortul financiar total se ridică la peste 1,5 miliarde de lei, bani ce vor fi luaţi de la Fondul de sănătate: aproape 290 de milioane de lei anul acesta şi 1,240 de miliarde de lei, anul viitor.  Pensionarii aflaţi în această situaţie nu trebuie să depună nicio cerere, ei vor primi banii împreună cu pensiile.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite