Autorităţile sanitare caută soluţii pentru ca românii să poată beneficia de o testare rapidă în mod adecvat. Ministerul Sănătăţii: Legislaţia va fi adaptată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un test antigen disponibil online. Imagine:moelab.de
Un test antigen disponibil online. Imagine:moelab.de

Ministerul Sănătăţii anunţă că va modifica legislaţia, astfel încât testelor rapide antigen să poată fi comercializate şi folosite în condiţii adecvate. Ministerul arată că acest tip de teste trebuie efectuate doar de personal medical calificat, pentru a evita compromiterea rezultatelor.

Pentru a creşte accesul populaţiei la diagnostic, Ministerul Sănătăţii încurajează extinderea utilizării acestui tip de testare într-un cadru reglementat, în conformitate cu recomandările organismelor internaţionale OMS şi ECDC, se arată într-un comunicat al ministerului,citat de Digi24.ro.

În România, testele rapide antigen sunt folosite în prezent pentru triajul simptomaticilor în unităţile de primiri urgenţe şi în compartimentele de primiri urgenţe, având în vedere necesitatea de a descongestiona cât mai rapid, dar şi în siguranţă, aceste zone.

Această decizie a fost adoptată conform recomandărilor OMS şi ECDC şi susţinută de Comisia de management clinic si epidemiologic al infectiei COVID a Ministerului Sănătăţii.

În acest context, la cererea ministrului Sănătăţii, Nelu Tătaru, experţi din cadrul Ministerului Sănătăţii, ai ANMDM, INSP împreună cu reprezentanţii Colegiului Farmaciştilor lucrează la adaptarea legislaţiei naţionale actuale, astfel încât comercializarea şi utilizarea testelor rapide antigen să se realizeze în condiţii adecvate. Noul demers legislativ va completa eventuale discontinuităţi ale legislaţiei actuale, atât pentru aceste teste, cât pentru alte dispozitive medicale, în cazul în care este necesar.

Testele trebuie făcute de personal medical

„A avut loc o primă întâlnire e experţilor pentru identificarea soluţiilor de utilizare a testelor rapide în afara UPU/CPU, într-un cadru reglementat şi adaptat. Testarea trebuie realizată în deplină siguranţă pentru persoana testată şi pentru ca să existe beneficiu pentru sănătatea publică, rezultatul trebuie raportat, monitorizat şi cuantificat”, a declarat ministrul Nelu Tătaru.

Conform recomandărilor ECDC, testele rapide antigen au o capacitate mai redusă de a identifica persoanele bolnave, comparativ cu testarea RT-PCR, şi sunt recomandate pentru utilizare numai în anumite condiţii şi de către profesionişti. În mod particular aceste teste sunt destinate pentru a fi utilizate numai de către profesionişti, ceea ce înseamnă că se recomandă ca prelevarea probei şi interpretarea rezultatelor să se facă de către personal medical calificat. Dacă testele rapide nu sunt utilizate de către profesionişti, aşa cum producătorul menţionează în instrucţiunile de utilizare, rezultatele pot fi compromise.

Românii, tentaţi să se testeze singuri

Românii îşi cumpără de pe internet teste antigen rapide pentru COVID-19, a căror vânzare a fost interzisă în farmacii. Testele, deşi sunt scumpe, pot furniza cu uşurinţă rezultate greşite dacă nu sunt folosite de personal medical.

Doi medici specialişti în boli infecţioase au declarat pentru „Adevărul“ că românii nu sunt calificaţi pentru recoltarea probelor şi nici pentru interpretarea rezultatelor în cazul testelor rapide antigen, chiar dacă le pot cumpăra de pe internet. Medicii avertizează că nu utilizarea propriu-zisă a testelor e periculoasă, cât faptul că manipularea lor incorectă duce la rezultate false, fie că ele sunt pozitive sau negative, ceea ce îi poate determina pe cei care se testează astfel să ia decizii greşite. Testarea se face întotdeauna de către personal medical calificat, după o procedură ştiinţifică. Doar în acest fel se poate obţine un rezultat pe care oamenii se pot baza. 

Dr. Andreea Moldovan, director medical la Spitalul de Boli Infecţioase Braşov, e de părere că legislaţia din România dă dovadă de lacune dacă interzice comercializarea testelor rapide în farmacii, din moment ce ele se găsesc „la liber“ pe internet. Medicul a explicat că atât recoltarea probelor, cât şi interpretarea rezultatelor trebuie făcute în mod ştiinţific.

„Nu e o probă care se recoltează dificil, dar trebuie o minimă instruire care, în opinia mea, populaţia generală nu o are. Şi atunci, acea reglementare de a fi lucrate şi interpretate doar de către personal medical mi se pare corectă. Pentru că ei pot face recoltarea şi este important ca rezultatele să poată fi interpretate în mod ştiinţific, medical. Acea lacună care există la noi în legislaţie – conform căreia nu se pot comercializa în farmacii, dar pe site-urile de vânzări online se pot procura fără probleme – cred că ar trebui corectată. Cele cu recoltare de sânge din deget nu sunt relevante, au o sensibilitate şi o specificitate prea mici, astfel că ele pot fi greu interpretate, fie că sunt pozitive, fie că sunt negative“, a explicat dr. Andreea Moldovan. 

Dr. Ceauşu: „Un rezultat negativ nu îţi conferă certitudine”

La rândul său, dr. Emanoil Ceauşu, medic primar de boli infecţioase şi tropicale în cadrul Spitalului Clinic „Dr. Victor Babeş“, a declarat că testele rapide nu au nicio relevanţă dacă sunt făcute „după ureche“, de către persoane fără calificare în recoltarea probelor şi în interpretarea rezultatelor. 

„Testele rapide nu sunt ca PCR-ul. Un astfel de test antigen nu e de făcut acasă, pentru că dacă testul e pozitiv – aproape sigur e pozitiv, dar dacă e negativ, atunci rezultatul e incert, pentru că nu detectează decât atunci când virusul este prezent într-o anumită cantitate. Pe când testul PCR depistează şi atunci când virusul este într-o cantitate extrem de mică, pentru că el amplifică. Aşa că vă spun: un rezultat negativ la testele rapide nu-ţi conferă certitudinea că nu eşti infectat – vorbesc de testele antigen. Apoi, dacă nu se face o recoltare corectă, iarăşi e negativ. Ori, acasă e greu să faci o recoltare corectă, deoarece trebuie să ai o pregătire medicală pentru asta. Cei care au făcut testul PCR ştiu că beţişorul se introduce destul de adânc în nas. Dacă recoltarea nu se face corect, nici rezultatul nu va fi cel corect. La orice analiză de acest gen, prima condiţie este ca recoltarea să fie corectă ca să ai un răspuns corect“, a declarat prof. dr. Emanoil Ceauşu. 

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite