ANOFM: Peste 43.000 de absolvenţi, majoritatea de liceu, s-au înscris ca şomeri în iunie şi iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Zeci de mii de absolvenţi de liceu s-au înscris ca şomeri în iunie şi iulie FOTO Adevărul
Zeci de mii de absolvenţi de liceu s-au înscris ca şomeri în iunie şi iulie FOTO Adevărul

Peste 43.000 de absolvenţi s-au înregistrat în ultimele două luni ca şomeri, 35.728 dintre ei fiind absolvenţi de învăţământ liceal sau post-liceal, informează ANOFM. Asta în condiţiile în care şomajul a atins cel mai înalt nivel din ultimii trei ani, iar autorităţile au luat decizia de a majora cheltuielile cu asistenţa socială acoperite din buget. Mai precis, în momentul acesta sunt mai mulţi şomeri decât s-a estimat la începutul anului.

Astfel, în perioada 1 iunie - 31 iulie 2013, în baza de date a ANOFM s-au înregistrat 43.008 absolvenţi, dintre care 3.970 în iunie şi 39.038 în iulie.

Din cei 39.038 de absolvenţi înscrişi în iulie, 648 au finalizat o formă de învăţământ primar, gimnazial sau profesional, 35.728 sunt absolvenţi de învăţământ liceal sau post-liceal, iar 2.662, de învăţământ universitar, transmite Mediafax.

După înscrierea la agenţiile de ocupare a forţei de muncă sau la alţi furnizori de servicii specializate pentru stimularea ocupării forţei de muncă acreditaţi, absolvenţii pot beneficia de serviciile de mediere a muncii pe locurile de muncă vacante declarate de angajatori, precum şi de serviciile de informare şi consiliere profesională, şi pot participa la cursuri gratuite de formare profesională.

Condiţii pentru a beneficia de indemnizaţie de şomaj

Absolvenţii care, într-o perioadã de 60 de zile de la absolvire, nu reuşesc să se încadreze în muncă potrivit pregătirii profesionale, beneficiază de indemnizaţie de şomaj, în cuantum de 50 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă, pe o perioadă de şase luni.

Indemnizaţia de şomaj nu se acordă automat tuturor celor care s-au înscris în termenul legal de 60 de zile de la absolvire, ci se acordă la cerere.

Cererea, însoţită de documentele necesare, se depun de către solicitant la agenţia pentru ocuparea forţei de muncă din raza de domiciliu/reşedinţă.

Mai mulţi şomeri decât au estimat autorităţile

La rectificarea bugetară, autorităţile au luat decizia de a majora cheltuielile cu asistenţa socială acoperite din bugetul pentru şomaj, întrucât în România sunt mai mulţi şomeri decât s-a estimat la începutul anului.

Prin urmare, bugetul revizuit al asigurărilor sociale de stat prevede majorarea cheltuielilor sistemului asigurărilor pentru şomaj cu 136 milioane lei, generată în principal de creşterea cu 60 milioane lei a cheltuielilor cu asistenţa socială.

În ceea ce priveşte nivelul indemnizaţiei medii lunare va fi păstrat la 487 lei. Astfel de indemnizaţii primesc angajaţii disponibilizaţi din companiile de stat.

Pe aceeaşi temă:

Ministrul Muncii spune că românii nu vor să muncească: „mulţi preferă să stea în şomaj o perioadă maximă decât să accepte un loc de muncă!”

Ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, a declarat că „foarte multe persoane preferă să rămână în şomaj o perioadă maximă de timp decât să accepte, nu să caute, un loc de muncă”.  Ministrul Muncii a discutat cu mai mulţi angajatori, care s-au plâns că îşi găsesc greu personal pe care se pot baza.

Aproape 11.400 de posturi vacante la nivel naţional. Inginerii şi asistenţii medicali, cei mai căutaţi

Peste 11.000 de locuri de muncă sunt disponibile la nivel naţional în perioada 25 - 31 iulie 2013, cele mai multe fiind în Capitală şi în judeţele Cluj, Timiş, Iaşi, Constanţa, Argeş şi Bistriţa-Năsăud, informează Agenţia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă (ANOFM). La polul opus se află judeţele Suceava, Caraş-Severin şi Mehedinţi.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite