Începe tipărirea cardurilor de sănătate: 200 de mii de exemplare până la sfârşitul lunii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Până la sfârşitul lunii iulie, cel puţin 200 de mii de carduri urmează să fie distribuite către casele judeţene de sănătate, a anunţat preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Cristian Buşoi, în cadrul unei conferinţe de presă.


„Trebuie ca până la sfârşitul acestei luni să tipărim cel puţin 200 de mii de carduri şi va trebui să începem şi să le distribuim către casele judeţene. Săptămâna viitoare o să transmit o scrisoare către preşedinţii judeţeni să intre în dialog activ cu medicii de familie, eu o să o fac luni sau marţi la nivel naţional cu reprezentanţii lor“, a declarat Cristian Buşoi, preşedintele CNAS, într-o conferinţă de presă susţinută la Constanţa, potrivit Mediafax.

Buşoi a spus că vrea să-i convingă pe medicii de familie să distribuie cardul de sănătate către asiguraţi şi că va încerca să găsească surse suplimentare de finanţare pentru medicina de familie. Potrivit acestuia, altă soluţie nu există. „Imaginaţi-vă cum ar fi ca distribuţia să se facă prin casa judeţeană. Sunt 600.000 de asiguraţi în judeţul Constanţa, dacă am distribui 2.000 de carduri pe zi ar însemna 300 de zile să terminăm distribuţia. (...) E imposibil, nu avem cum fără sprijinul medicilor de familie. Nu-i putem obliga, de asta şi vrem să discutăm cu ei, şi să-i convingem că e important inclusiv pentru relaţia dintre medic şi pacient. Legea spune foarte clar că dovada de asigurat se va face cu cardul, probabil că de la anul, ca să poţi să îţi decontezi serviciile, trebuie să fi avut nişte asiguraţi care au venit cu cardul să facă dovada“, a afirmat preşedintele CNAS.

Medicii de familie, reticenţi

Medicii de familie se revoltă însă împotriva Hotărârii de Guvern 900, adoptată la 1 septembrie 2012, care prevede că aceştia sunt obligaţi să se ocupe de administrarea şi de distribuirea cardului de sănătate.

„Editarea şi distribuirea cardurilor ne-ar lua foarte mult din puţinul timp pe care ar trebui să-l alocăm pacienţilor. În niciun caz nu vom face noi distribuirea“, declară, pentru adevarul.ro, medicul de familie Sandra Alexiu, secretar general al Asociaţiei Medicilor de Familie Bucureşti Ilfov.

Citeşte şi: 

Cardul naţional de sănătate nu va fi distribuit de medicii de familie

Controversatul card naţional de sănătate nu va fi distribuit de către medicii de familie, după cum a declarat pentru adevărul.ro dr. Rodica Tănăsescu, preşedintele Societăţii Naţionale de Medicina Familiei (SNMF).

Reîncepe distribuirea cardurilor europene de sănătate către asiguraţi

Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) a reînceput tipărirea şi distribuţia către asiguraţi a cardurilor europene de asigurări de sănătate. Documentul va fi eliberat gratuit la cererea persoanei asigurate şi poate fi folosit doar pe teritoriul Uniunii Europene.

Primii deţinători de carduri electronice de sănătate sunt din Arad

Primele două carduri electronice de sănătate au fost activate în sistem astăzi la Arad, în prezenţa medicului şef al CNAS, Marius Filip. Astfel, Elena Moldova şi Ioan Sava sunt primii români care au primit în mod oficial cardurile de sănătate şi le-au activat în sistem.

Societate



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite