Votul pentru MRU îl trimite pe Victor Ponta în Opoziţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Votul pentru numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la şefia Serviciului de Informaţii Externe l-ar putea trimite, conjunctural, pe Victor Ponta în Opoziţie, după ce principalul partener al PSD din coaliţia de guvernare, liderul UNPR Gabriel Oprea, a anunţat că parlamentarii săi votează „pentru“.

Liberalii ar putea forma o majoritate de conjunctură în Parlament, la momentul votului pentru numirea senatorului PNL Mihai-Răzvan Ungureanu la conducerea SIE, după ce UNPR şi UDMR au anunţat că susţin propunerea preşedintelui Klaus Iohannis. În acelaşi timp, PSD a anunţat, deocamdată informal, că respinge numirea lui Ungureanu, pe motiv că premierul Victor Ponta nu a fost consultat de preşedintele Klaus Iohannis când s-a luat această decizie.

„Revenind la şefia SIE, nu m-a consultat absolut nimeni, nici pe mine, nici pe un alt lider PSD. De data asta, domnul Iohannis nu şi-a mai ţinut cuvântul. Acum PSD are o coducere oficială, Rovana Plumb, luni au BPN şi vor decide dacă votează sau nu pentru MRU. Ca deputat, aş vota contra“, a declarat Ponta miercuri seara, la România TV.

Ca deputat, aş vota contra numirii lui MRU la SIE Premierul Victor Ponta

Cum arată calculele din Parlament

Potrivit Constituţiei, şefii serviciilor secrete sunt numiţi printr-o hotărâre a Parlamentului, adoptată în şedinţă comună a celor două Camere, cu votul majorităţii senatorilor şi deputaţilor prezenţi. Liberalii au nevoie de 278 de parlamentari, aşadar jumătate plus unu din numărul total de senatori şi deputaţi, pentru a asigura cvorumul necesar derulării votului şi de o majoritate simplă pentru a trece hotărârea privind numirea lui Ungureanu la SIE.

PNL ar putea coagula o majoritate clară la votul pentru numirea lui Ungureanu, în cazul în care, alături de voturile UNPR şi UDMR, convinge independenţii să i se alăture. Astfel, la momentul actual, Parlamentul numără 554 de aleşi: 387 de deputaţi şi 167 de senatori.  

PNL se poate baza pe 174 de parlamentari din propriul partid la care se adaugă însă voturile UDMR, încă 25, dar şi ale UNPR, care numără 56 de parlamentari. PNL ar strânge, astfel, 255 de parlamentari.

La polul opus, PSD şi ALDE adună în total 242 de voturi. Neafiliaţii, dintre care unii fac parte din PMP, respectiv din PSRO-ul lui Geoană, care sprijină PNL, totalizează însă şi ei 40 de voturi. Cu voturile lor, PNL ar ajunge la o majoritate de 295 de parlamentari, fără să punem la socoteală minorităţile.

În cazul în care cei 17 deputaţi ai minorităţilor votează şi ei alături de PNL, liberalii ar ajunge la o majoritate de 312 parlamentari, la 70 de voturi distanţă de PSD şi ALDE.

Un calendar strâns

Hotărârea privind numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu la şefia SIE trebuie să treacă prin conducerea Parlamentului, care s-ar putea reuni luni. Ulterior, propunerea trece prin comisiile de specialitate şi este înaintată plenului. Luni, când Birourile Permanente Reunite ar urma să stabilească traseul propunerii, este însă penultima zi de lucru pentru aleşi.

Astfel, potrivit articolului 66 din Constituţie, prima sesiune parlamentară, care începe în luna februarie, „nu poate depăşi sfârşitul lunii iunie“. În condiţiile în care ultima zi a lunii este marţi, 30 iunie, aceasta este şi data limită la care Parlamentul se poate întruni pentru a decide cu privire la numirea lui Ungureanu în fruntea SIE. În caz contrar, procedura s-ar putea amâna până în septembrie, la începutul următoarei sesiuni parlamentare.

Pe de altă parte, copreşedintele PNL Alina Gorghiu a declarat miercuri seara, la Realitatea TV, că „nu are nicio emoţie“ în ce priveşte convocarea unei sesiuni extraordinare a Parlamentului.

 „Există o mare reticenţă în convocarea plenului, pentru că simt această propunere, din păcate pentru domniile lor, ca un şah dat PSD. Sunt semnături, iar dacă nu va fi plenul luni, aşa cum ne dorim, îi anunţ pe cei din PSD că nu am nicio emoţie să propun o sesiune extraordinară. Nu putem să tratăm superficial o temă care e de interes naţional, numirea şefului la SIE. Cei de la UNPR au înţeles că sunt proiecte care ţin de interesul naţional. Vom avea, săptămâna viitoare, şef la SIE şi aş vrea să vă spun că nu e niciun fel de ezitare a Opoziţiei în a merge înainte şi cu propunerea de şef la SIE, şi cu schimbarea lui Victor Ponta din funcţia de prim-ministru. Numirea lui Mihai-Răzvan Ungureanu, săptămâna viitoare, la SIE înseamnă un pas important în schimbarea majorităţii parlamentare“, a afirmat Gorghiu.

Numirea lui Ungureanu la SIE înseamnă un pas important în schimbarea majorităţii parlamentare Copreşedintele PNL Alina Gorghiu

Constituţia României prevede, la articolul 66, alineatul (2), că Parlamentul se poate întruni în sesiune extraordinară la cererea Preşedintelui României,  a Biroului Permanent al fiecărei Camere sau a cel puţin o treime din numărul deputaţilor şi senatorilor.

EXCLUSIV MRU, despre susţinerea lui Oprea: „Aseară nu ştiam că voi fi nominalizat. Apreciez poziţia premierului interimar“

Mihai Răzvan Ungureanu, propus de preşedintele Klaus Iohannis pentru şefia SIE, a comentat, în exclusivitate pentru „Adevărul“, declaraţiile premierului interimar Gabriel Oprea, care a spus, aseară, că va sprijini orice propunere venită din partea Preşedinţiei pentru funcţia de şef al SIE. MRU se bazează pe votul UNPR şi atrage atenţie că „nu ne permitem dispute interne care să afecteze securitatea ţării“.

Citeşte şi:

Gabriel Oprea: L-am anunţat pe Victor Ponta că susţin propunerea preşedintelui la conducerea SIE

Prezent în emisiunea lui Mihai Gâdea, prim-ministrul interimar Gabriel Oprea a vorbit, miercuri seară, despre propunerea preşedintelui Klaus Iohannis la conducerea Serviciului de Informaţii Externe.

PNL vrea convocarea plenului comun luni, pentru numirea lui Ungureanu la conducerea SIE

PNL cere convocarea de urgenţă a plenului Parlamentului pentru numirea lui Mihai Răzvan Ungureanu în funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), a anunţat miercuri senatorul liberal Cristian Bodea.

Cum l-a caracterizat Gabriel Oprea pe MRU cu o seară înainte de nominalizarea la SIE. UNPR, cheia numirii lui Ungureanu

Mihai Răzvan Ungureanu a fost propus de preşedintele Iohannis pentru şefia SIE, însă nu va trece de votul Parlamentului fără voturile UNPR, în condiţiile în care PSD a anunţat deja că va vota împotrivă. Marţi seară, la Realitatea TV, liderul UNPR, Gabriel Oprea, spunea că îl va sprijini pe omul ales de Iohannis să conducă SIE, indiferent de numele său.

Mihai Răzvan Ungureanu, propus de Iohannis pentru şefia SIE. Ilie Sârbu: Am vorbit cu Ponta. Nu ştia nimic, n-a fost consultat. Iohannis vrea toată puterea

Preşedintele Klaus Iohannis l-a nominalizat, miercuri, pentru funcţia de director al Serviciului de Informaţii Externe (SIE), pe Mihai-Răzvan Ungureanu. Pentru a ajunge din nou la şefia SIE, MRU trebuie să treacă de votul Parlamentului, acolo unde PSD are majoritate. Liderul senatorilor PSD, Ilie Sârbu, a anunţat că propunerea lui Iohannis nu respectă legea şi că PSD va vota împotrivă. Totodată, Sârbu spune că Victor Ponta nu a fost consultat.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite