Vom avea premier marţi, după Crăciun. Iohannis a sunat-o pe Sevil Shhaideh

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Klaus Iohannis a amânat desemnarea noului premier până după Sărbători. După ce presa a dezvăluit că soţul lui Sevil Shhaideh – propunerea PSD – este susţinătorul dictatorului sirian Bashar al-Assad, Liviu Dragnea le-a cerut serviciilor secrete să spună public dacă Shhaideh reprezintă vreun risc pentru securitatea naţională

Preşedintele Klaus Iohannis nu a anunţat numele premierului desemnat nici după a doua rundă de consultări cu partidele parlamentare. „În zilele următoare voi avea discuţii pe aceste teme, iar desemnarea va avea loc după Crăciun“, a afirmat şeful statului. Practic, Iohannis trebuie să decidă dacă o acceptă sau nu pe Sevil Shhaideh, candidatul de etnie turco-tătară propus de Liviu Dragnea pentru funcţia de premier, care are în spate o majoritate parlamentară formată din PSD, ALDE, UDMR şi cei 17 reprezentanţi ai minorităţilor naţionale. „Ne pare rău că anunţul desemnării nu a fost făcut azi. Eram pregătiţi la Parlament şi în 48 de ore finalizam. Am înţeles că doreşte mai multe discuţii domnul preşedinte, fiecare cu ritmul lui. Probabil vrea să discute mai mult cu doamna Sevil Shhaideh“, a comentat Liviu Dragnea amânarea impusă de Cotroceni. Potrivit unor surse politice, preşedintele Klaus Iohannis a sunat-o joi, după conferinţa de presă, pe Sevil Shhaideh şi au stabilit să aibă o întâlnire la începutul săptămânii viitoare. Foarte probabil, Klaus Iohannis va anunţa numele premierului desemnat marţi sau cel târziu miercuri. Amânarea lui Iohannis vine şi în contextul în care liderii europeni se aşteaptă la reacţii antiislamice în preajma sărbătorilor creştine, ca urmare a atentatelor teroriste din ultima periaodă.

SCENARII DE REZERVĂ

În condiţiile în care Sevil Shhaideh se bazează pe o majoritate de peste 60% în Parlament, Klaus Iohannis poate cu greu să refuze propunerea PSD. „Trebuie să recunosc, din punct de vedere al opţiunilor, domnul preşedinte nu este în cea mai fericită situaţie în care se poate afla un şef de stat“, a spus şi liderul PMP Traian Băsescu, cel care l-a propus premier pe Eugen Tomac. Preşedintele Klaus Iohannis poate să nu o accepte pe Sevil Shhaideh şi să propună un alt candidat din PSD pentru funcţia de premier, care, apoi, să încerce să strângă o majoritate în Parlament. Însă scenariul pare fantezist, din moment ce PSD este condus cu mână de fier de Liviu Drganea, iar alianţa dintre social-democraţi şi partidul lui Tăriceanu este bine închegată.  „Dacă vreun lider din PSD sau vreun membru din PSD va accepta propunerea preşedintelui, va fi exclus imediat din partid“, a avertizat Dragnea.


FOTO Inquam / Octav Ganea

image

Teoretic, Iohannis poate desemna şi un premier din Opoziţie sau din afara partidelor, care va pica însă la votul din Parlament, acolo unde PSD deţine puterea. În cazul în care sunt respinse două variante de premier, şeful statului are puterea de a dizolva Parlamentul şi de a genera alegeri anticipate, însă tot PSD ar avea de câştigat politic de pe urma unei astfel de mişcări. Cu un scor de 47% obţinut la alegerile din 11 decembrie, PSD, pe fondul unei campanii de victimizare, poate trece singur pragul de 50% în cazul unor alegeri anticipate. Aşadar, Iohannis are pârghii limitate de negociere cu PSD.

DRAGNEA SE RĂFUIEŞTE CU SERVICIILE SECRETE
Jurnaliştii de la portalul de investigaţii Riseproject.ro au scris joi că Akram Shhaideh, soţul lui Sevil Shhaideh, premierul propus de PSD, este susţinător al dictatorului sirian Bashar al-Assad, acuzat de comunitatea internaţională de crime de război. În replică, Liviu Dragnea a reacţionat dur şi le-a cerut serviciilor secrete româneşti să spună public dacă numirea lui Sevil Shhaideh în fruntea Guvernului poate fi considerată un risc la adresa securităţii naţionale. „După soţ, o să ajungă şi la străbunic. Sevil era căsătorită cu el şi când era în Guvern. Cred că serviciile secrete ar trebui să aibă o poziţie foarte clară.

Altfel, eu o să consider că aceste zvonuri pleacă de la ele. Le cer public, prieteneşte, să spună public“, a spus Dragnea. „Dacă cineva crede că ne poate convinge că s-ar putea refuza o propunere de premier cu asemenea pretexte slabe se înşală amarnic. Nu există niciun risc. Risc de securitate naţională a fost Guvernul Cioloş. Aici serviciile secrete ar fi trebuit să se implice. România a pierdut miliarde de euro şi sunt convins că toate serviciile de informaţii l-au informat pe preşedinte. Restul sunt glume proaste şi pretexte inventate. Doamna Shhaideh a fost ministru. Atunci nu au avut o problemă serviciile? Cine o cunoaşte pe Sevil ştie că este o femeie foarte serioasă şi foarte cuminte“, a insistat liderul PSD.

Fostul preşedinte Traian Băsescu a vorbit şi el despre vulnerabilitatea pe care o are Sevil Shhaideh. „I-am transmis preşedintelui o atenţionare legată de faptul că Sevil Shhaideh este căsătorită cu un om care a lucrat 20 de ani în Ministerul Agriculturii de la Damasc. Asta e maxim ce pot să comentez. Am spus maxim ce pot să spun public“, a spus Traian Băsescu. 

Culisele întâlnirii Iohannis-Dragnea

FOTO Inquam / Octav Ganea

image

La negocierile de la Cotroceni, preşedintele PSD Liviu Dragnea i-a înmânat preşedintelui Klaus Iohannis un plic cu numele numele lui Sevil Shhaideh, propunerea de premier a coaliţiei PSD-ALDE, potrivit unor surse politice. În timp ce Iohannis deschidea plicul, Dragnea a rostit doar prenumele premierului. „Este Sevil, domnule preşedinte“, i-a spus Dragnea lui Iohannis. Potrivit surselor citate, Klaus Iohannis o cunoaşte personal pe Sevil Shhaideh, cu care a lucrat la proiectul descentralizării. Şeful statului a spus că este o „propunere bună“, dar că trebuie să o analizeze. Iohannis s-a arătat interesat şi de componenţa Guvernului, însă Dragnea i-a spus că este atribuţia partidului şi că miniştrii vor fi nominalizaţi după numirea premierului. Totodată, Dragnea l-a asigurat pe preşedinte că va respecta programul de guvernare, dar şi angajamentul că va aloca 2% din PIB pentru apărare. Şeful PSD a mers şi cu un document care a conţinut toate semnăturile parlamentarilor PSD şi ALDE, dovadă că propunerea Shhaideh se bazează pe o majoritate parlamentară consistentă.

EXCLUSIV „Nimic nu se întâmplă în Siria”, susţinea, în 2012, Akram Shhaideh, soţul premierului desemnat al României

Senat: Dragnea şi-a pus omul la Comisia Juridică

Senatul a votat, joi, componenţa şi conducerile celor 22 de comisii permanente, cele mai multe, 11, revenind PSD, cinci la PNL, două la ALDE, două la USR şi câte una la PMP şi UDMR. Astfel, Comisia Juridică va fi condusă de către Carmen Daniela Dan, fosta prefectă a judeţului Teleorman, tot un om de încredere a lui Liviu Dragnea, ca şi Seviul Shhaideh. Daniela Dan este absolventă a Facultăţii de Drept la Universitatea Ecologică Bucureşti şi a terminat masteratul în Managementul Afacerilor Publice Europene din cadrul Academiei de Studii Economice. A fost consilier juridic timp de opt ani în Consiliul Judeţean Teleorman.

Citeşte şi:

Dragnea, după acuzele că soţul lui Shhaideh este susţinătorul lui Assad: Serviciile să aibă o poziţie clară. Altfel, o să consider că zvonurile pleacă de la ele

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite