UPDATE Demers eşuat pentru USR. PSD, PNL şi UDMR au boicotat şedinta BP a Senatului. PNL garantează că votul va avea loc în noua legislatură

0
Publicat:
Ultima actualizare:

USR a depus joi dimineaţă o solicitare de convocare a unui nou Birou Permanent astfel încât să se poată vota iniţiativa „Fără Penali”. Deşi solicitarea a fost acceptată, PSD, PNL şi UDMR au boicotat şedinţa, liberalii invocând faptul că nu au încredere că social-democraţii ar vota în favoarea ei. Aceştia au promis apoi că iniţiativa va fi supusă din nou la vot după învestirea noului Parlament.

UPDATE PNL a precizat într-un mesaj pe Facebook că a boicotat şedinţa de BP a Senatului deoarece PSD ar fi votat împotriva iniţiativei „Fără Penali” şi garantează că o va supune la vot după învestirea noului Parlament.

UPDATE PSD, PNL şi UDMR au boicotat şedinta Biroului Permanent al Senatului. Singurul prezent a fost doar George Dircă de la USR, prin urmare nu a fost cvorum. USR ceruse convocarea plenului Senatului pentru a vota iniţitivă fără penali in funcţii publice.

UPDATE Reprezentanţii USR au transmis că solicitarea partidului s-a acceptat, şi că, la ora 12:00, are loc BP la Senat. 

„USR cere plen la ora 14.00 cu un singur punct pe ordinea de zi: initiativa „Fără Penali în funcţii publice”. De asemenea, liderii USR cer vot online, astfel încât parlamentarii aflaţi in ţara să nu vina fizic la Bucuresti, ci să poată vota de acasă.

„Acum este momentul cand PSD si PNL vor putea demonstra că sunt interesaţi cu adevărat ca Fără Penali să fie deblocată pentru 6 decembrie, participând la şedinţa de BP şi la plen”, transmite Radu Mihail, liderul senatorilor USR.

Miza şedinţei de plen organizate azi este organizarea referendumului pe 6 decembrie, odată cu alegerile parlamentare. Dacă iniţiativa nu va fi adoptată în această săptămână în Senat, consultarea populară nu va mai putea fi suprapusă cu scrutinul din decembrie.

În urmă cu o zi, iniţiativa USR „Fără penali în funcţii publice”, care vizează modificarea Constituţiei, nu a mai fost votată de Senat din cauză că nu a fost cvorum. PNL a boicotat şedinţa pentru a bloca amânarea alegerilor parlamentare, în timp ce USR nu a intrat în sală pentru că PSD nu a permis votul online. Pentru a fi adoptată, iniţiativa USR avea nevoie de două treimi: 90 de voturi.

„USR nu participă la şedinţă dacă nu se ia votul telefonic pentru Fără Penali, pentru că în cazul acesta nu există nicio şansă să se facă numărul de voturi necesar (90 de senatori). Am cerut în Comitetul Liderilor ca votul sa fie telefonic că în fiecare săptămână de pandemie de până acum şi deocamdată nu s-a acceptat”, anunţă USR. ”Le cer PSD şi PNL să susţină Fără penali. Orice altă manevră e făcută pentru a bloca această iniţiativă”, declara liderul USR Dan Barna. 

PSD a impus prezenţă fizică la votul pentru „Fără penali în funcţii publice”, deşi, cu o zi înainte, partidele luaseră decizia ca votul să fie mixt: fizic (pentru parlamentarii care sunt în Bucureşti) şi online (pentru cei din ţară). Decizia dezavantajează USR, pentru că foarte mulţi senatori (de la toate partidele) sunt în teritoriu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite