Tribunalul PSD a decis: Sevil şi Rovana, nevinovate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh se bucură de susţinerea PSD. FOTO Mediafax
Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh se bucură de susţinerea PSD. FOTO Mediafax

Liderii PSD au dat deja verdictul în cazul dosarului DNA privind Insula Belina şi Braţul Pavel. Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb, ambele miniştri în Guvernul Tudose, sunt nevinovate în ochii partidului. Liviu Dragnea a lăsat de înţeles că PSD şi ALDE se vor opune solicitării DNA de ridicare a imunităţii Rovanei Plumb, deci ancheta va fi blocată în cazul acesteia.

Conducerea PSD, la care s-a alăturat şi Călin Popescu-Tăriceanu, a anunţat, ieri, că miniştrii Sevil Shhaideh şi Rovana Plumb nu trebuie să-şi dea demisia din Guvernul Tudose, chiar dacă prima este, potrivit unui dosar DNA, suspectă de abuz în serviciu, iar cea de-a doua este vizată de posibila infracţiune de complicitate la abuz în serviciu, în acelaşi dosar. Concret, e vorba de un dosar care arată că mai multe persoane cu funcţii publice, printre care şi cele două, au trecut ilegal părţi din Insula Belina şi Braţul Pavel  din proprietatea statului în proprietatea judeţului Teleorman şi în administrarea CJ Teleorman, pentru ca, doar la câteva zile, să fie închiriate tot ilegal unei firme private, potrivit DNA.

„Toţi colegii le-au cerut să nu demisioneze. Cele două doamne ocupă funcţii-cheie în Guvern. Este o obligaţie ca programul de guvernare să fie pus în practică. Este vorba despre un transfer dintr-un domeniu public al statului într-un alt domeniu public, la administraţia locală, aşa cum sunt mii de alte terenuri“, a declarat preşedintele PSD, Liviu Dragnea, care e de părere că nu a avut loc încălcarea legii, cu toate că procurorii DNA invocă încălcarea Constituţiei şi a altor patru acte normative. Liderul social-democrat a subliniat şi că e un „precedent periculos“ ce face DNA în acest moment prin anchetarea cazului Belina, pentru că sunt alte mii de exemple precum acesta. 

Fără remanieri guvernamentale

Totodată, Dragnea a punctat că nu se gândeşte în prezent la o remaniere guvernamentală, nici în ceea ce priveşte demnitarii aflaţi în atenţia DNA, cum sunt Sevil Shhaideh, Rovana Plumb sau Viorel Ilie, dar nici în ceea ce îl priveşte pe Tudorel Toader, ministrul Justiţiei, despre a cărui revocare a vorbit Codrin Ştefănescu, secretar general-adjunct al PSD.  

Pe de altă parte, liderul PSD a fost mai ponderat când a vorbit de cum vor vota deputaţii în plen când va ajunge cererea DNA de ridicare a imunităţii lui Plumb, pentru a putea începe urmărirea penală a acesteia. „Aşa cum vor crede de cuviinţă“, a precizat preşedintele PSD, formaţiune care în martie s-a opus ridicării imunităţii deputatului social-democrat Eugen Bejinariu.

Fiul lui Dragnea şi Lacul Belina

Nu în ultimul rând, Liviu Dragnea a afirmat că fiul sau, Ştefan Valentin Dragnea, nu a făcut parte din nicio firmă care să administreze Belina. „Fiul meu nu a făcut parte din nicio firmă care să administreze părţile. A intrat mult mai târziu în această firmă care nu mai ştiu dacă există“, a precizat liderul PSD. Într-adevăr, potrivit unei anchete HotNews, firma Tel Drum a cesionat mai departe Lacul Belina către firma SC Trident 51 SRL, care la acel moment nu-l avea acţionar pe fiul lui Dragnea. Valentin Dragnea a devenit acţionar majoritar în martie 2017, la o lună după ce Trident 51 SRL notifica Consiliul Judeţean Teleorman că încetează contractul de cesiune, instituţia redevenind administratorul domeniului.

Miniştrii Rovana Plumb şi Sevil Shhaideh au avut declaraţii scurte în apărarea lor. „Nu sunt vinovată. Întotdeauna am respectat legea şi o voi respecta“, a declarat Plumb. Shhaideh, care deţine şi funcţia de vicepremier, a sintetizat şi mai bine:  „Sub nicio formă nu-mi dau demisia“, a afirmat vicepremierul.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite