Traian Băsescu a semnat decretul care vizează ratificarea Tratatului privind comerţul cu arme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele României a semnat luni decretul pentru supunerea spre ratificarea parlamentului a tratatului privind comerţul cu arme, adoptat la New York, în primăvara lui 2013, potrivit unui comunicat de presă al postat pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Adunarea Generală a Orgnizaţiei Naţiunilor Unite a adoptat pe 2 aprilie un draft al Tratatului privind comerţul cu arme, document care reglementează comerţul internaţional cu arme convenţionale, de la arme de calibru mic la tancuri de luptă, avioane de luptă şi nave de război.

„Preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a semnat luni, 3 februarie a.c., Decretul pentru supunerea spre ratificare Parlamentului a Tratatului privind comerţul cu arme, adoptat la New York, la 2 aprilie 2013, şi semnat de România la New York, la 3 iunie 2013”, menţionează comunicatul postat luni pe site-ul Administraţiei Prezidenţiale.

Tratatul vizează promovarea păcii şi securităţii, prin urmărirea unor acţiuni care să pună capăt destabilizării fluxurilor de arme orientate spre regiunile de conflict şi împiedicarea alimentării cu arme a grupărilor infracţionale care urmăresc achiziţionarea acestor instrumente mortale.

Până în prezent 116 state au semnat tratatul, însă numai nouă l-au ratificat. În momentul votului din Adunarea generală, 154 de state au fost de acord, trei s-au abţinut şi 23 au fost împotrivă.

Tratatul poate intra în vigoare la 90 de zile după ce a fost ratificat de cel puţin 50 de state, prima zi a celor 90 fiind dată de ratificarea celui de-al 50-lea stat. 

Citeşte şi:

Traian Băsescu: „Fac un apel la preşedintele Ucrainei să nu trimită armata pe străzi”

Băsescu discută la Munchen cu liderul CSU din Bundestag şi participă la o conferinţă de securitate

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite