Traian Băsescu vrea un moratoriu de 30-45 de zile asupra bătăliei politice pentru deblocarea activităţii Parlamentului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu s-a adresat marţi plenului Parlamentului, propunând un moratoriu care să permită deblocarea activităţii legislativului. Opoziţia a boicotat discursul, prin neparticipare.

Principalele declaraţii ale şefului statului în Parlament

- Sunt nevoit să îmi reînnoiesc apelul la responsabilitate adresat parlamentarilor.

 - Încheierea cu succes a acordului cu FMI înseamnă că România este pe drumul cel bun.

- Toate partidele trebuie să înţeleagă că România nu mai poate cheltui mai mult decat produce.

- Sporirea investiţiilor străine ar duce la creşterea locurilor de muncă.

- În următoarele 30-45 de zile trebuie ca mediul politic să îndeplinească anumite condiţii pentru încheierea cu succes a acordului.

- Vă propun un moratoriu care să permită deblocarea activităţii Parlamentului.

- Principale obiective care trebuie atinse: adoptarea legii salarizării unice, a pensiilor, a bugetului de stat pe 2011.

- Prin legea bugetului: se diminuează consistent arieratele, încadrarea intr-un deficit maxim de 4,4% din PIB, prioritizarea investiţiilor deja începute.

- Ordonanţa 50 trebuie să fie în beneficiul consumatorilor.

-  Avem nevoie de un sistem fiscal predictibil. 

- Acestea sunt condiţiile esenţiale pentru finalizarea acordurilor cu FMI, UE şi BM.

- Ratarea ducerii la capăt a acordului duce la deprecierea masivă a credibilităţii României pe pieţele financiare, la o finanţare mai scumpă şi la riscul de a nu mai face plăţile necesare în sistemul public.

- Finalizarea acordului ar marca începutul ieşirii României din criză.

- Depinde de atitudinea voastră, a parlamentarilor, bunul mers al acordului.

- Drumul pe care se va merge rămâne la atitudinea partidelor.

- Orice amânare a deciziei curge în defavoarea noastră. Miza este credibilitatea externă şi ieşirea din criză.

- Am încredere în înţelepciunea dumneavoastră.

- Vă promit că după încheierea acordului va fi bine.

UPDATE 15:05 Şeful statului a ajuns la Palatul Parlamentului. În scurt timp va începe discursul.

UPDATE 15:00 Şi ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, a ajuns la Parlament. Preşedintele pare să întârzie. În aşteptarea lui Traian Băsescu, parlamentarii au făcut mici grupuri.

UPDATE 14:45 Primul ministru Emil Boc a sosit la Palatul Parlamentului.

UPDATE 10:50 Premierul Boc va participa la plenul comun al Parlamentului unde va vorbi preşedintele Băsescu, informează Guvernul.

Birourile Permanente reunite au acceptat scrisoarea trimisă luni de şeful statului în care solicita să adreseze un mesaj Legislativului pe probleme de politică internă. Traian Băsescu a solicitat ca o şedinţă a plenului reunit să aibă loc cât mai rapid, chiar şi marţi.

Liderii partidelor de opoziţie au anunţat, prin vocea lui Mihai Voicu (PNL) şi Mircea Duşa (PSD), că nu vor participa la şedinţa comună a celor două Camere, în care Traian Băsescu va transmite un mesaj.

"La solicitarea preşedintelui, astăzi, la ora 15.00, va avea loc şedinţa comună a Parlamentului, în care preşedintele se va adresa plenului. Noi nu participăm la această şedinţă, preşedintele de mult nu mai e preşedintele tuturor românilor. Probabil vrea să se adreseze din nou coaliţiei pe care o patronează şi grupurilor de presiune care sprijină această coaliţie", a declarat liderul deputaţilor PSD, Mircea Duşa.

VIDEO Jurnaliştii "Adevărul" George Rădulescu şi Grigore Cartianu au comentat, la videochatul adevarul.ro, declaraţiile preşedintelui Traian Băsescu din Parlament.

George Rădulescu:

- Preşedintele a dorit să-i avertizeze un pic, în discursul său din Parlament, pe cei care s-au gândit că vor să-şi asume guvernarea, ca să ştie la ce se vor înhăma.

- Să nu uităm faptul că Fondul Monetar Internaţional, de fiecare dată când a revenit în România, a venit cu speranţa că se vor vedea rezultatele angajamentelor pe care şi le-a asumat cabinetul Boc. Aceste rezultate au întâtârziat să apară. Prin urmare şi credibilitatea pe care au acordat-o aprioric guvernului Boc, s-au restrâns proporţional. Există un pericol foarte mare ca acest acord cu FMI să nu fie dus la bun sfârşit. Noi din păcate doar intuim, nu putem ştii exact la ce face referire preşedintele, dar această instabilitate, lipsă de predictibilitate face foarte mult rău atât mediului economic, cât şi mediului social care este din ce în ce mai tensionat.

- Dacă preşedintele ştie anumite lucruri, pe care nui nu me cunoaştem, ar trebui să ne pună în gardă, ar trebuie să iasă public şi să ni le spună. Nu mai putem opera cu secretomania, cu minciuna populistă, a venit momentul adevărului.

Grigore Cartianu:

- Mi s-a părut un discurs responsabil. Şi pentru că a fost scurt, şi pentru că a avut substanţă. A fost un mesaj aproape telegrafic, iar asta l-a obligat pe preşedinte să pună "crema" ideilor în el. Mesajele principale şi atât, fără logoree politică.

- Sunt lucruri pe care le-am fi vrut spuse de clasa noastră politică de multă vreme, de mulţi ani. Le-am fi vrut şi transpuse în practică. La noi este aşa o vorbă lungă, o cremă dulceagă, din care nu te alegi cu nimic.

- Acum, la ultimul mandat, se pare că preşedintele Băsescu, chiar a îmbrăcat haina responsabilităţii naţionale.

- Guvernele de până acum s-au îngrijit să creeze capcane fiscale la tot pasul. Nu poţi să îţi faci nici măcar un buget trimestrial, nu anual, că se mai schimbă ceva. S-au schimbat taxele şi impozitele şi de trei ori pe lună. Acest dans al taxelor a fost o nenorocire pentru mediul de afaceri.

- Acest mesaj al preşedintelui a fost adresat şi Parlamentului, şi Guvernului. Parlamentul dă legile pe zona fiscală, iar Guvernul are şi el posibilitatea de a da legi pe termen scurt. Toţi aceşti oameni politici pot rezolva problema, dacă au voinţă, conştiinţă şi raţiune.  Trebuie să participe şi Opoziţia, pentru că opoziţia de azi, va fi puterea de mâine. În privinţa responsabilităţii naţionale să vorbească toţi aceeaşi limbă.

- Preşedintele a atras atenţia că acordul cu FMI ar putea să nu poată fi dus la bun sfârşit, iar acest pericol există. Eu sunt partizan ferm al acordului cu FMI pentru că acesta acord este cel mai ieftin împrumut pe care-l putem face, oferă credibilitate României asfel încât să poată lua bani la dobânzi mici pe pieţele externe şi ne obligă să ne reglăm nişte mecanisme interne, absolut necesare, pe care altfel nu le rezolvăm.

Vezi VIDEO cu declaraţiile complete ale celor doi jurnalişti.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite