Tăriceanu: „Victor Ponta face cam mult treaba altora. Riscă să devină un paratrăsnet “

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Senatorul PNL Călin Popescu-Tăriceanu a declarat, într-un interviu acordat Mediafax, că premierul Victor Ponta „face cam mult treaba altora“, în timp ce altor membri ai Cabinetului pare să le lipsească iniţiativa.

"Activitatea actualului premier este peste aşteptările mele. (...) Miniştrii mi se par, uneori, estompaţi, cu unele excepţii, evident. (...) I-aş sugera premierului un singur lucru: să ţină cont că şi prezenţa lui, fără îndoială, foarte utilă, duce la estomparea personalităţii unora dintre membrii Cabinetului, care ar trebui să aibă curajul să aibă mai multă iniţiativă, să iasă mai mult în faţă şi să-şi asume responsabilităţile ei înşişi“, a explicat fostul premier.

În opinia sa, Ponta „riscă să devină la un moment dat un fel de patratrăsnet în cazul în care, în anumite domenii, nu sunt atinse obiectivele pe care Guvernul şi le-a anunţat“.

Tăriceanu a lăudat activitatea ministrului Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, despre care a afirmat că este extrem de activ.

În ce priveşte eforturile Guvernului, în ansamblu, liberalul susţine că „rezolvarea problemelor din România nu este una facilă, care să ţină exclusiv de dorinţa sau de capacitatea Guvernului român“.

„Suntem dependenţi de o serie de factori externi şi, pe măsură ce climatul economic se va îmbunătăţi, atunci sunt convins că şi la noi lucrurile vor merge mult mai bine“, a adăugat Tăriceanu.

În opinia sa, Guverul Ponta nu a făcut greşeli majore, însă Tăriceanu s-a declarat „îngrijorat“ de modul în care decurge privatizarea CFR Marfă.

„Singurul lucru care pe mine m-a îngrijorat, dacă vreţi, este proiectul de privatizare la CFR Marfă, unde cred că Guvernul a vrut să răspundă în mod pozitiv termenelor şi angajamentelor luate faţă de FMI şi acest lucru, deci scurtimea termenelor, a împiedicat pregătirea suficientă a unei privatizări la o întreprindere de dimensiune mare şi cu importanţă deosebită“, a spus Tăriceanu.

„Pentru moment, cred că aceasta este o problemă mare“, a conchis el.

„Situaţia de la Transporturi, problemă de imagine“

În ce priveşte situaţia de la Ministerul Transporturilor, Tăriceanu a recunoscut că „există o anumită încordare la nivelul conducerii PNL din cauza evenimentelor care s-au succedat în ultima vreme“ şi a admis că situaţia a creat, formaţiunii, o problemă de imagine.

„Cred că există o anumită încordare la nivelul conducerii PNL din cauza evenimentelor care s-au succedat în ultima vreme, cu Silaghi şi situaţia creată cu nominalizarea lui Nini Săpunaru. (...) Este o situaţie care a creat o problemă de imagine în PNL.“, a explicat el.

Totodată, fostul premier a comentat numirea liberalei Ramona Mănescu în funcţia de ministru al Transporturilor.

„Nu e o funcţie uşoară. E un minister greu şi sper ca doamna Mănescu să poată face faţă obligaţiilor şi constrângerilor pe care le are. Aşteptările românilor legate de domeniul infrastructurii sunt foarte mari“, a mai spus Tăriceanu.

În opinia sa, noul ministru al Transporturilor trebuie să evite să lase impresia că este responsabil şi de proiectele de infrastructură pe care nu le conduce.

„Trebuie să subliniez că marile proiecte de infrastructură nu le dirijează Ministerul Transporturilor, le dirijează ministrul Şova, astfel încât Ramona Mănescu va trebui să facă o echilibristică destul de complicată ca să nu lase impresia că ea este responsabilă şi pentru proiectele pe care nu le conduce“, a arătat senatorul PNL.

PNL şi PSD, „condamnaţi la colaborare“

În opinia lui Călin Popescu-Tăriceanu, liberalii şi social-democraţii sunt „condamnaţi la colaborare“, el referindu-se la angajamentele comune asumate de cele două formaţiuni.

„Părerea mea e că şi noi, PNL şi PSD, suntem condamnaţi la colaborare – sigur,condamnaţi cu ghilimele – pentru că ne-am angajat împreună în faţa românilor cu un program politic şi cu un program cu o dimensiune socială şi economică faţă de care avem anumite obligaţii“, a mai spus Tăriceanu.

Despre o posibilă candidatură la şefia PNL

Întrebat dacă, la un viitor Congres al partidului, ar mai viza funcţia de preşedinte al partidului, Tăriceanu a declarat că nu este în situaţia să declare că îşi doreşte acest lucru, dar nici nu poate spune că nu şi-ar dori.

„Cred că e un orizont destul de îndepărtat. Sigur, acest lucru poate să depindă şi de dorinţa mea sau de disponibilitatea mea cât şi a colegilor mei. Nu sunt în situaţia în momentul de faţă să declar nici că îmi doresc acest lucru, dar nici nu aş spune că nu-mi doresc“, a precizat Tăriceanu.

El a arătat că nu este interesat de o candidatură la alegerile europarlamentare.

 „Nu mă interesează o candidatură la europarlamentare, pentru că eu cred că experienţa pe care o am ar fi mult mai utilă în ţară, pentru cetăţenii români. Sigur că la Parlamentul European se decid lucruri foarte importante, care au reverberaţie şi consecinţe inclusiv pentru România, dar eu consider prezenţa mea mult mai utilă în spaţiul politic din România“ , a spus Tăriceanu.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite