Siegfried Mureşan, despre vizita lui Dacian Cioloş în SUA: România trebuie să găsească investitori americani pentru sistemul de irigaţii din ţara noastră

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Siegfried Mureşan FOTO Eduard Enea
Siegfried Mureşan FOTO Eduard Enea

Europarlamentarul Siegfried Mureşan, vicepreşedinte al Comisiei pentru bugete din PE, consideră că este important ca premierul Dacian Cioloş, aflat în vizită oficială în SUA, să invite marile companii americane din domeniul agriculturii să investească în sistemul de irigaţii din ţara noastră ca parte a aprofundării componentei economice din cadrul Parteneriatului Strategic între România şi Statele Unite.

„În prezent, cea mai mare problemă care afectează competitivitatea produselor agricole româneşti este dependenţa de condiţiile meteo. Din cele aproximativ 9,3 milioane de hectare de teren arabil, potrivit datelor Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, în 2014, au fost contractate pentru irigare doar aproximativ 350.000 de hectare, adică mai puţin de 3,8% din total. Deşi România a avut o infrastructură de irigaţii construită înainte de 1990, aceasta a fost dezafectată în cea mai mare parte şi necesită lucrări de reamenajare şi retehnologizare. Până în prezent autorităţile române şi investitorii locali s-au dovedit incapabili să facă investiţiile necesare, deşi, prin Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR), ţara noastră dispune de fonduri europene de peste 9,36 miliarde euro, o parte din aceşti bani fiind alocaţi exclusiv pentru lucrările de modernizare a infrastructurii de irigaţii”, a declarat deputatul european Siegfried Mureşan.

„România este a şaptea ţară ca suprafaţă agricolă la nivelul celor 28 de state din Uniunea Europeană. Deci potenţialul agricol al ţării noastre este imens, iar marii investitori străini trebuie să primească o garanţie din partea Guvernului român că vor beneficia de întregul sprijin pentru a dezvolta afaceri aici. Cu atât mai mult cu cât domnul prim-ministru Dacian Cioloş a încheiat un mandat de succes în funcţia de comisar european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală şi are o vastă experienţă în domeniu, inclusiv ca ministru de resort în România, consider că o componentă importantă pe agenda acestei vizite în Statele Unite trebuie să fie găsirea unor investitori americani pentru agricultura românească. Ştim că multe dintre cele mai mari companii mondiale din agricultură sunt americane, iar know-how-ul şi tehnologia de care dispun pot constitui, alături de finanţările din fonduri europene şi de potenţialul agricol al României, reţeta unei afaceri de succes. Domnul prim-ministru Dacian Cioloş trebuie să invite companiile americane să investească în sistemul de irigaţii din România şi să iniţieze un dialog politic pe acest subiect şi în cadrul întâlnirilor pe care le are astăzi cu secretarul Agriculturii, domnul Tom Vilsack, şi cu secretarul Comerţului, doamna Penny Pritzker. Cel mai important pas pe care România şi Statele Unite ale Americii îl au de făcut în perioada următoare trebuie să fie aprofundarea componentei economice din cadrul Parteneriatului Strategic pentru Secolul XXI între România şi Statele Unite. Excelenta colaborare politică şi de securitate dintre ţările noastre din ultimii ani constituie cea mai importantă premisă pentru dezvoltarea parteneriatului economic româno-american în domenii în care noi şi partenerii noştri avem cel mai mult de câştigat, agricultura fiind, negreşit, unul dintre aceste domenii”, a mai spus deputatul european Siegfried Mureşan.

Premierul Dacian Cioloş se întâlneşte marţi, în cea de-a treia zi a vizitei în Statele Unite ale Americii, cu vicepreşedintele SUA Joe Biden.

Întrevederea cu Biden va avea loc în jurul prânzului la Casa Albă, la Eisenhower Executive Building.Premierul român va fi însoţit de ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, de ministrul energiei, Victor Grigorescu, de şeful Cancelariei primului ministru, Dragoş Tudorache, şi de ambasadorul României în SUA, George Cristian Maior.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite