Senatul a adoptat tacit un proiect de lege împotriva violenţei în familie: Împăcarea între părţi nu elimină răspunderea penală

Senatul a adoptat tacit un proiect de lege împotriva violenţei în familie: Împăcarea între părţi nu elimină răspunderea penală

Senatul, instituţie condusă de Călin Popescu Tăriceanu, nu a discutat în plen proiectul de lege. Acesta a fost adoptat tacit. FOTO

Senatul a adoptat tacit, în şedinţa de luni, un proiect de lege  pentru înăsprirea legislaţiei privind violenţa în familie, eliminând din Codul penal posibilitatea ca împăcarea între părţi să înlăture răspunderea penală, aşa cum se întâmplă în legislaţia actuală.

Ştiri pe aceeaşi temă

Proiectul, iniţiat de liberalii Adriana Săftoiu, Tudoriţa Lungu şi Gabriel Andronache, a fost semnat de alţi 56 de parlamentari PNL, PSD, ALDE, USR şi ai minorităţilor naţionale. Potrivit actualelor prevederi ale Codului penal, „împăcarea înlătură răspunderea penală” în cazul violenţei asupra unui membru al familiei, prevedere cuprinsă în articolul 199  din  Codul Penal.
 
„De multe ori, victimele violenţei domestice renunţă să se ducă până la capăt demersurile juridice prin care s-ar putea proteja de violenţă. Motivele pentru acceptarea unor astfel de stări de lucruri sunt multiple, dar ele întreţin un mediu defavorabil victimelor şi care pot predispune la recidivă şi chiar la violenţă în formă continuată din partea agresorului, cu consecinţe grave şi faţă de eventualii minori din familie, care fie sunt, la rândul lor, victime ale violenţei în familie, fie sunt martori traumatizaţi”, susţin iniţiatorii în expunerea de motive.
 
Conform celor afirmate de iniţiatori, înlăturarea răspunderii prin împăcare reprezintă „o portiţă" în lege prin care autorii actelor de violenţă sunt complet exoneraţi. „Dacă legea nu este fermă în a-i descuraja ori pedepsi, de la caz la caz, pe agresori, ea riscă să nu mai fie un instrument adecvat pentru a apăra victimele. Posibilitatea prevăzută acum de Codul penal ca agresorul să se împace cu victima menţine riscuri majore pentru aceasta din urmă de a fi în continuare abuzată şi agresată, dar expune şi alte persoane riscurilor de a cădea victime unui agresor care ştie că are la îndemnână portiţa împăcării”, se mai arată în expunerea de motive.
 
Cuvântul decisiv în ceea ce priveşte proiectul de lege îl va avea camera Deputaţilor, for decizional pentru această iniţiativă.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările