Să restabilim Adevărul. Când şi cum a căzut proiectul Nabucco

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Gazoductul Nabucco - eşecul personal al lui Traian Băsescu
Gazoductul Nabucco - eşecul personal al lui Traian Băsescu

Traian Băsescu a fost ani de zile un susţinător al proiectului Nabucco. Până la urmă  eşecul proiectului este, mai degrabă, eşecul său personal, pe care l-a exprimat, din păcate pentru credibilitatea externă a României, de o manieră revanşardă şi fără legătură cu realitatea.

Nu sunt un om care acordă foarte mare atenţie scandalurilor politice, mai ales atunci când efectele lor sunt mai degrabă mediatice, dar simt nevoia să atrag atenţia că minciunile proferate în spaţiul public de la cel mai înalt nivel al statului pe subiecte care implică şi interesul altor ţări poate provoca o serie de consecinţe majore pentru România pe plan extern.

Nu am de gând să comentez foarte mult declaraţiile de ieri ale preşedintelui. Ele se încadreaza în tipul obişnuit al ieşirilor preşedintelui – atac pe toată linia. Totuşi, nu pot să nu remarc faptul că există cel puţin o temă în care preşedintele a sărit calul, minţind cu privire la soarta unui proiect energetic foarte important.

Traian Băsescu a susţinut că proiectul Nabucco a picat din cauza sau datorită vizitei lui Victor Ponta în Azerbaidjan. Evident că un astfel de mesaj nu doar că reprezintă o gogomănie de care râd amar probabil toate statele care şi-au dorit acest proiect, dar şi o minciună în raport cu declaraţiile anterioare făcute chiar de Traian Băsescu pe subiect.

  • Informaţia privind eşecul proiectului Nabucco a apărut pe 26 iunie, confirmată în aceeaşi zi de grupul austriac OMV, premierul României mergând în vizita din Azerbaidjan o zi mai tărziu. Nabucco a picat deoarece consorţiul care operează exploatarea gazeiferă Şah Deniz (Azerbaijan) a selectat o altă rută de export către Europa. Eventual, Băsescu îl putea acuza pe Ponta că nu a făcut imposibilul – respectiv să convingă partea azeră să susţină Nabucco în condiţiile unei alte decizii luate şi comunicate.
  • Poate Băsescu îşi aminteşte totuşi că, deşi Nabucco a căzut atunci, premierul a obţinut promisiunea unor proiecte energetice comune cu azerii, inclusiv o anumită legătură cu TAP, proiectul câştigător.
  • În data de 28 iulie, preşedintele României acuza, la finalul Consiliului European, de o manieră fără menajemente, faptul că partenerii din Consiliu se fac direct vinovaţi de eşecul Nabucco. "Am felicitat Italia si Grecia ca trece TAP-ul pe teritoriul lor, exprimand regretul ca un proiect care nu a fost proiect european - nu a fost atat de sustinut de europeni - si in care actionarii principali sunt doua companii din afara UE - una elvetiana si una norvegiana- au castigat in favoarea proiectului TAP si in defavoarea proiectului Nabucco, care era format exclusiv din state si companii ale UE", declara Băsescu la finalul reuniunii Consiliului.
  • Şi de altfel, această poziţie a preşedintelui nu s-a schimbat până marţi seara, atunci când am aflat cu surprindere că Victor Ponta, personal, este vinovat de eşecul unui proiect care implica OMV (Austria), Transgaz , BEH (Bulgaria), MOL (Ungaria), BOTAS (Turcia) şi GDF Suez (Franţa), ceea ce ridică cota ridicolului afirmaţiilor preşedintelui.

Traian Băsescu a fost ani de zile un susţinător al proiectului Nabucco. Până la urmă  eşecul proiectului este, mai degrabă, eşecul său personal, pe care l-a exprimat, din păcate pentru credibilitatea externă a României, de o manieră revanşardă şi fără legătură cu realitatea.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite