Băsescu, despre Roşia Montană: „Când aş primi legea la promulgare, nu aş promulga-o înainte de referendum“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul
Preşedintele Traian Băsescu FOTO Arhiva Adevărul

Preşedintele Traian Băsescu a declarat marţi că, în situaţia în care populaţia se va fragmenta pe tema Roşia Montană, nu va promulga legea înainte de organizarea unui referendum.


„În ce priveşte scrisoarea pe care am primit-o de la domnul Zgonea, care întreabă, în mod politicos, dacă declanşez un referendum pe problema exploatării de la Roşia Montană, am semnat un răspuns. Nu am iniţiat un astfel de proces, l-am invocat ca o eventualitate“, a afirmat Băsescu.

Traian Băsescu a lansat şi ipoteza în care populaţia s-ar împărţi pe subiectul Roşia Montană. În situaţia aceasta, preşedintele nu ar promulga legea. „În cazul în care, în urma dezbaterilor din Parlament, societatea ar fi fragmentată pe tema Roşia Montană, în momentul în care aş primi legea la promulgare şi ar genera falii în societate. Cu certitudine nu aş promulga legea înainte de organizarea unui referendum. Sunt proceduri să mă pot încadra în timpul de sesizare şi organizare a referendumului înainte de promulgare“, a afirmat Băsescu.

Legat de poziţia sa cu privire la această temă, preşedintele a afirmat că va adopta o atitudine neutră. „Parlamentarii să aibă în vedere consecinţele oricărei soluţii pe care o adoptă. Având în vedere că există posibilitatea să fie necesară acţiunea ca mediator a preşedintelui faţă de proiect, sunt nevoit să am un comportament neutru, chiar dacă am fost un susţinător.odul cum evoluează lucrurile mă face să devin prudent pentru a fi la nevoie un mediator credibil în dezbatere. Poziţiile mele faţă de proiect vor fi neutre din acest moment“, a adăugat şeful statului.

Băsescu s-a arătat surprins de interesul preşedintelui Camerei deputaţilor, Valeriu Zgonea, de a organiza un referendum pe acest subiect.

„Sigur, mi s-a părut interesant faptul că un membru marcant al PSD, Zgonea e interesat de referendum. Cât timp ei refuză aplicarea unui referendum, mi se pare că din nou, partidele aflate la putere sunt în contradicţie. Un referendum valid nu-l respectă, sunt greu de înţeles, dar decizia mea rămâne fermă“, a mai spus Băsescu.




 

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite