Rezultate alegeri prezidenţiale 2014. Primul tur. Când vom afla primele procente

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul Electoral Central (BEC) va publica rezultatele finale din primul tur al alegerilor prezidenţiale 2014 în cel mult 48 de ore de la închiderea urnelor de vot. În acest timp, Birourile Electorale Judeţene şi Birourile Electorale din străinătate vor trimite numărătoarea voturilor spre BEC, care va centraliza voturile şi va da, mai întâi, rezultate parţiale, apoi pe cele finale.

Experienţa scrutinelor din ultimii 10 ani ne arată că primele rezultate ale alegerilor prezidenţiale 2014 vor fi publicate de BEC la mai puţin de două zile după finalul votului. Probabil, primele procente oficiale vor fi fişate în ziua de marţi, 4 noimebrie. Spre exemplu, în 2009, datele provizorii finale au fost publicate în data de 24 noimebrie, la ora 15.00, în condiţiile în care votul a avut loc în data de 22 noiembrie. Chiar dacă au fost rezultate parţiale, estimarea dată atunci de BEC  a fost foarte aproape de scorul final obţinut de cei 12 candidaţi la alegerile prezidenţiale.

Procedura de numărare a voturilor se desfăţoară astfel: Birouile Elctorale Judeţene, cele de sector şi cele din străinătate trimit procesele verbale de numărătoare a voturilor, iar BEC le centralizează. Apoi, după turul doi, „BEC constată candidatul ales şi prezintă Curţii Constituţionale documentaţia necesară validării mandatului de Preşedinte al României“, arată Legea pentru alegerea Preşedintelui României.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite