Băsescu: prezidenţialele organizate simultan cu revizuirea Constituţiei, ca lovitura de stat din vara lui 2012

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Traian Băsescu a declarat, miercuri seară, în cadrul emisiunii „Sub semnul întrebării” difuzate de B1 TV, că PSD doreşte referendum pentru revizuirea Constituţiei odată cu prezidenţialele pentru a pune „o maimuţă” la Cotroceni, şi a apreciat că un astfel de demers ar duce la decredibilizarea României în UE.

Potrivit preşedintelui, USL nu se va rupe. „Vor merge împreună, pentru că este o miză, şi anume PSD ar fi foarte mulţumit dacă referendumul pentru revizuirea Constituţiei va avea loc odată cu alegerile prezidenţiale, pentru a diminua puterile preşedintelui în aşa fel încât să pună la Cotroceni o maimuţă şi la Palatul Victoria să fie preaputernicul premier”, a comentat Traian Băsescu.

În opinia preşedintelui, acesta este motivul pentru care PSD pune problema refrendumului pentru funcţia prezidenţială simultan cu revizuirea Constituţiei.

„De asta PSD pune problema refrendumului pentru funcţia prezidenţială simultan cu revizuirea Constituţiei. Poţi să faci un referendum la care să spui «Da» şi «Nu» dar să dai electoratului să voteze o carte, cu sensuri extrem de profunde simultan cu alegerile prezidenţiale, nu cred că va exista lovitură mai grea privitor la neîncrederea în statul de drept pe care o vor avea toate ţările din UE”, a spus Băsescu.

El a menţionat că, procedural, poate să mai ţină actul normativ, înainte să îl promulge, zece zile, aşa cum prevede legea, după ce i se trimite motivaţia Curţii Constituţionale.

„Nu am alte mijloace. Nu a venit încă dar ştiu că sunt instrucţiuni extrem de ferme să fie redactată destul de repede. Mă rog, presiuni, să spun. Am folosit greşit expresia instrucţiuni", a mai spus şeful statului. El a menţionat că va promulga legea în a zecea zi, la ora 23 şi 59 de minute, atât cât îi permite Constituţia, adăugând că încearcă să preîntimpine un astfel de „dezastru”.

„Cred că, cu un scrutin în care se votează preşedintele şi se votează şi Constituţia reprezintă, lovitura de credibilitate va fi aproape egală cu cea pe care am primit-o ca urmare a acţiunilor de lovitură de stat din vară”, a mai declarat Traian Băsescu.

El a mai adăugat că o astfel de abordare ne-ar decredibiliza complet şi a apreciat situaţia de a vota revizuirea Constituţiei simultan cu preşedintele de un „ridicol complet". „Lumea ne-ar considera neevoluaţi şi ca stat şi ar fi o notă proastă nu numai pentru politicieni ci şi pentru electotratul care acceptă un asemenea sacrilegiu democratic”, a mai spus şeful statului.


Citeşte şi:

Traian Băsescu, despre prezidenţiale: „Între Ponta şi Antonescu, nu voi ezita să pun votul în urnă pentru Antonescu”

Invitat miercuri seară la B1 TV, preşedintele Traian Băsescu a declarat că, în cazul în care va fi pus să aleagă între Victor Ponta şi Crin Antonescu în turul II al alegerilor prezidenţiale din 2014, îl va alege fără ezitare pe liderul PNL.

Referendumul pentru revizuirea Constituţiei, la mâna lui Băsescu

Curtea Constituţională a validat, joi,  Legea referendumului, care prevede reducerea cvorumului de participare la 30%. Potrivit CCR, însă, legea nu poate fi aplicată până nu se împlineşte un an de la promulgare. Prin urmare, promotorii revizuirii Constituţiei aşteaptă momentul în care preşedintele Traian Băsescu va promulga legea şi, între timp, avansează ipoteze.

CCR: Pragul de 30% la referendum este constituţional

Curtea Constituţională (CCR) a respins joi sesizarea preşedintelui Traian Băsescu privind neconstituţionalitatea legii referendumului.  Astfel, magistraţii CCR au permis validarea referendumului cu un prag de 30%. Preşedintele Traian Băsescu este obligat să promulge legea în zece zile.

Crin Antonescu: „Curtea Constituţională ignoră tot ce vrea, chiar şi Constituţia. Avem o ţară debilă”

Preşedintele PNL, Crin Antonescu, a vorbit joi seară despre modul în care Curtea Constituţională împiedică reformele din România şi faptul că aceasta nu ţine cont de Constituţie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite