Revine moda miniştrilor penali salvaţi de Parlament. Surse: Dragnea şi Tăriceanu s-au înţeles să-l salveze pe Viorel Ilie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au înţeles să-l salveze pe Viorel Ilie de braţul Justiţiei. Nici liderii UDMR nu sunt străini de acest plan.

Comisia juridică a Senatului a stabilit ieri ca ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie (foto), care, în paralel, este şi senator ALDE, să fie audiat miercurea viitoare în legătură cu dosarul în care procurorii DNA îl acuză că a aranjat un concurs pentru a-şi angaja un apropiat în conducerea ministerului. Pentru a putea începe urmărirea penală, DNA are nevoie de votul senatorilor.

Surse politice au declarat pentru „Adevărul“ că Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu s-au înţeles să-l salveze pe Viorel Ilie de braţul Justiţiei, aşa cum s-a mai întâmplat şi în cazul altor demnitari, cum ar fi Varujan Vosganian sau Dan Şova. Aceleaşi surse susţin că şi UDMR va vota alăpturi de PSD şi de ALDE în favoarea lui Viorel Ilie. Maghiarii au, formal, un protocol de colaborare parlamentară cu PSD, iar informal mai au încă datorii faţă de PSD, din vremea în care social-democraţii l-au salvat de cătuşe pe fostul deputat Laszlo Borbely, fost ministru UDMR al Mediului.

Înţelegerea de pe litoral

De altfel, Călin Popescu Tăriceanu, cel care obişnuieşte să voteze împotriva tuturor cererilor de ridicare a imunităţii, a dat deja semnalul. „E o încercare de a pune din nou Parlamentul şi zona politică într-o lumină defavorabilă, dar mă voi pronunţa mai cu seamă după ce voi primi raportul comisiei juridice care va analiza solicitarea şi vom hotărî împreună la nivelul Coaliţiei cum vom vota în această privinţă”, a declarat vineri, la Parlament, liderul ALDE. Peste weekend, Tăriceanu şi Dragnea au participat la o şedinţă comună, organizată pe malul mării, unde au convenit ca Viorel Ilie să fie salvat, după cum au declarat sursele citate. Pe 25 august, procurorul-şef al DNA, Laura Codruţa Kövesi, a cerut Senatului să-i ridice imunitatea lui Viorel Ilie.

„Ministerul pentru Relaţia cu Parlamentul a organizat un concurs pentru angajarea de funcţionari publici pe funcţii contractuale de execuţie pe perioadă nedeterminată. Cu referire la concurs, au rezultat indicii că acesta ar fi fost aranjat, astfel încât anumiţi candidaţi agreaţi de conducerea ministerului (dintre care unul foarte apropiat ministrului Ilie Viorel) să ocupe funcţiile, în detrimentul altora, criteriul competenţei devenind total nerelevant“, îşi motiva DNA solicitarea. DNA spune că, în acest context, în perioada 20 - 31 iulie, Viorel Ilie, ministru pentru Relaţia cu Parlamentul, cu intenţie, a determinat-o pe Felicia Elena Pop, directoarea sa de Cabinet, să solicite membrilor comisiei de concurs Maria Alexandrescu şi Mihai Cornel Zaharia subiectele şi baremele de corectare pentru proba scrisă din data de 31 iulie.

Politică



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite