Reţinerea lui Vlad Filat, un joc de imagine al Justiţiei moldave “în războiul dintre Vlazi”?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Arestarea fostului premier moldovean VladFilat pentru 72 de ore,  către procurorii CNA (Centrul Naţional Anticorupţie) pentru implicarea sa în sifonarea banilor de la BEM, reprezintă un semnal de normalitate într-un stat măcinat de corupţie şi de proteste, unde se ciocnesc interesele geopolitice dintre Est şi Vest.

În momentul de faţă, la Chişinău s-a deschis „cutia Pandorei” pentru politicienii din rândul formaţiunilor pro-europene, care au fost implicaţi în acte de corupţie iar procurorii moldoveni sunt obligaţi de presiunea străzii să continue arestările pentru a face lumină în cazul furtului secolului. Pe de altă parte, liderii AIE 3  trebuie să rămână uniţi dacă nu vor să  se ajungă la anticipate în contextul în care Valeriu Streleţ nu are forţa lui Vlad Filat la cârma PLDM-ului, locomotiva din spatele acestei alianţe. Rămas fără imunitate parlamentară(79 de deputaţi din rândurile PSRM, PCRM. PDM şi PL au votat pentru ridicarea imunităţii liderului PLDM, Vlad Filat), în urma solicitării  procurorului general al Republicii Moldova, liderul PLDM şi-a recunoscut propriile greşeli politice din vremea guvernării sale şi a menţionat în discursul său de la tribuna Parlamentului că responsabil pentru „sistemul odios care guvernează ţara” este rivalul său politic oligarhul Vlad Plahotniuc.

”O să contribui la mersul anchetei şi voi încerca, în speranţa că va fi un proces echitabil şi corect, să-mi demonstrez nevinovăţia, dar sper că jertfa care se aduce astăzi pe altar va duce clar la destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacţie ţara în care trăim. Dacă până recent spuneam că alegerile anticipate sunt nedorite, acum trebuie să spun cu certitudine că oamenii trebuie să aleagă între ceea ce este şi ceeea ce-şi doresc ei. Sper că-şi vor putea exprima liber opţiunea de vot. Atât timp cât Plahotniuc (omul de afaceri Vlad Plahotniuc, considerat cea mai influentă persoană din RM – n.r.) va mai fi într-un fel sau altul prezent în viaţa publică din Republica Moldova, ţara nu are viitor”, a afirmat Vlad Filat.

Anterior reţinerii fostului premier moldovean, procurorul general al Republicii Moldova, Corneliu Gurin, despre care  jurnaliştii moldoveni au scris că ar fi un apropiat al oligarhului Vlad Plahotniuc, a declarat că există probe concludente în privinţa implicării lui Vlad Filat în frauda bancară denumită “jaful secolului” şi-n estorcarea omului de afaceri Ilan Shor, actualmente primar al oraşului Orhei,  fost director al Dufremol SRL.

”Avem probe concludente cu privire la implicarea domnului Vlad Filat în frauda bancară. Prejudiciul este estimat la sute de milioane de dolari. Este vorba de o crimă deosebit de gravă, influenţarea martorilor, distrugerea probelor”, a menţionat procurorul Gurin. Potrivit lui, în perioada 2010-2013, Filat, exercitând funcţia de prim-ministru, a estorcat şi a primit de la directorul SRL „Dufremol”, Ilan Shor, mijloace financiare, bunuri şi servicii ce nu i se cuvin în valoare de 60 milioane de dolari SUA pentru a facilita încetarea controalelor iniţiate la SRL „Dufremol” de către organele abilitate cu funcţie de control; pentru a organiza numirea lui Ilan Shor în calitate de Consul Onorific al Republicii Moldova în Federaţia Rusă; pentru a asigura adoptarea de către Guvern a unei hotărâri prin care să se permită comercializarea produselor petroliere în regim duty-free - adică pentru a îndeplini acţiuni în exercitarea funcţiei sale precum şi contrar acesteia”, a menţionat procurorul general al Republicii Moldova, potrivit diez.md.

 Justiţia moldavă, în faţa examenului maturităţii!!!


De asemenea, Vlad Filat ar fi asigurat numirea lui Ilan Shor în funcţia de preşedinte al Consiliului de administraţie al Băncii de Economii a Moldovei (BEM).  În momentul de faţă, Justiţia din Republica Moldova dă examenul maturităţii în faţa Occidentului prin reţinerea lui Vlad Filat iar Corneliu Gurin are şansă să dovedească că nu este “omul de casă al lui Plahotniuc” şi să asigure un process echitabil cu dovezi serioase. Rămas fără imunitate şi fără şefia PLDM, viitorul lui Vlad Filat este incert în timp ce stabilitatea Cabinetului Streleţ este şubrezită ca urmare a presiunii străzii alimentate de forţele pro-putiniste controlate de Dodon şi Usatâi cât şi influenţa pe care oligarhul vlad Plahotniuc o are în PDM, în Procuratură şi-n CNA. Potrivit lui Filat, Plahotniuc ar miza pe cartea alegerilor anticipate în asociere cu Vladimir Voronin şi Renato Usatâi. „Sper ca jertfa care este adusă pe altar va provoca destrămarea acestui sistem odios care duce la putrefacţie ţara în care trăim”, a afirmat liderul PLDM. La rândul său, europarlamentarul Monica Macovei, a declarat în presa de la Chişinău că reţinerea fostului premier Vlad Filat este un prim pas în lupta anti-corupţie.

„Ancheta d-lui Filat poate fi un prim pas în lupta anticorupţie, dar Filat nu este singurul vinovat. Mai sunt mulţi alţii care au participat la frauda bancară şi care s-au folosit din banii aceştia. Un astfel de furt al secolului nu se poate face de unul singur. Aşteptăm în continuare ca să vedem dacă într-adevăr procurorul general Gurin este independent pentru că ştim cu toţii că este omul lui Plahotniuc. Aşteptăm să fie anchetaţi şi trimişi în judecată toţi cei vinovaţi, toţi cei care au beneficiat de acest miliarde de dolari”, a conchis Monica Macovei, potrivit jurnal.md.

Viitorul Republicii Moldova va depinde în următorul interval de timp de soliditatea alianţei AIE-3, de modul cum se va desfăşura procesul lui Filat şi implicit de jocurile geopolitice pe care le vor face liderii pro-putinişti de la Chişinău cu ajutorul oamenilor din stradă. Acum poate vom vedea maturitatea politică a liderului PL, Mihai Ghimpu şi a liderului PDM, Marian Lupu în susţinerea lui Valeriu Streleţ, un politician de pluton care trebuie să guverneze Moldova şi să gestioneze PLDM. Viitorul este incert dar totuşi ce va face Bucureştiul?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite